Interview maandag 26-7-2021

Al gehoord van consumentenplatform en informatiebron ‘fietsen voor mijn eten’?

‘Fietsen voor mijn eten’ maakt het makkelijk, om op de fiets via lokale ondernemers, kleine winkels, tuinders en boeren goed en gezond eten bij elkaar te sprokkelen. Ondernemer Christie de Vrij-Wisse is voorfietser bij ‘Fietsen voor mijn eten’ en vertelt er graag meer over.

Ik heb met Christie afgesproken bij Boer Erik in de Kromme Rijnstreek aan de Utrechtseweg 17. Voor mij is het een half uurtje lopen naar Boer Erik. Fietsen zit er niet in, ik heb nog geen fiets in Houten. De zon schijnt, maar het is de vraag of de regen geen roet in het eten gaat gooien. Gelukkig kom ik droog aan bij boer Erik.

Kennismaking bij Boer Erik

Er staat een goedlachse jongeman bij het overdekte kraampje met diverse soorten fruit. Je kunt er o.a. kersen kopen en appels, maar ook sap, koffie en thee staat op de kaart. ‘Zijn de kersen van hier?’ vraag ik. ‘Deze zijn uit Breukelen, wij hebben drie locaties met kersenboomgaarden. De kersenbomen hier zijn van een ras dat al vroegrijp is.’ Vertelt hij met zijn vrolijke blauwe ogen. Ondertussen kijken de dieppaarse kersen mij verlokkelijk aan, dus ik besluit er direct maar wat te kopen.

Er staan verderop wat tafeltjes en stoeltjes tussen de kersenbomen, met hier en daar een stukje overkapping door middel van een soort doek. Ik ga met mijn verse kersen lekker even zitten tussen de kersenbomen. Al snel komt er een vriendelijk kijkende dame aanlopen die zich voorstelt als Christie. Ze stelt wat vragen en voordat ik het weet, zit ik op de praatstoel. Op zich is dat niet zo erg, ik heb de tijd. Ik realiseer mij wel dat ik nog iets wil schrijven en graag wat meer over haar en ‘Fietsen voor mijn eten’ wil weten. Tijd om het tij te keren…

Over Christie de Vrij-Wisse

Christie heeft meer dan 20 jaar ervaring in het initiëren en organiseren van diverse events met een internationaal karakter in binnen- en buitenland. Veel events in haar portfolio hebben voedsel als thema: aardappelen, algen, zeewier, land- en tuinbouw, enz.

In gesprek met Christie komen de thema’s: toerisme, voedsel en events veelvuldig voor, het is dan ook overduidelijk dat ‘Fietsen voor mijn eten’ goed aansluit bij haar interesses.

Christie: ‘Dingen uit de grond, die de natuur brengt dat had altijd al mijn interesse. Ik heb ook veel evenementen georganiseerd, waarbij ik met deelnemers naar het buitenland ga. Ik heb veel van de wereld mogen zien, heel leuk! Moskou, Rome, Milaan etc. Met ‘Fietsen voor mijn eten’ kan ik het mooie van de regio laten zien, binnenlands toerisme. Dit sluit aan bij mijn studie op de NHTV (Breda University of Applied Sciences.) ’

‘Hoe ben je voorfietser geworden?’ vraag ik haar.

‘Jacoline Peek vroeg of ik voorfietser wilde worden. Ik ken haar van het netwerk ZEPnl (Zelfstandige Event Professionals) ze doet ook veel in eventmanagement en is boerendochter. Ze helpt o.a. boerenbedrijven die met een Bed & Breakfast of evenement willen beginnen. Vorig jaar had ik natuurlijk minder werk in de evenementen, dus ik had wat extra tijd. Zij wist dat ik van eten hou  en dat ik vaak foto’s deel van wat ik kook. Bovendien zit ik regelmatig op de (race)fiets. Ik heb die tijd die ik overhad in mijn agenda o.a. besteed aan ‘Fietsen voor mijn eten.’

Nog plannen voor de toekomst?

‘Ik heb doorlopende webinars over algen en zeewier, een dag over MAIS met buitendemonstraties, lezingen en een training voor ambassadepersoneel en een congres over Positive Health in november.

Er komen ook nieuwe aanvragen binnen voor Fietsen voor mijn Eten. Ik ga een (gezondere) Appeltaart fiets- en baktocht organiseren met uitleg over appels, noten en kruiden op zaterdag 25 september.

Ik ben wel tot rust gekomen in de Corona tijd, maar nu heb ik toevallig mijzelf weer ingeschreven op een interim klus voor de organisatie van een beurs in Milaan. Dan denk ik ‘oh ja, VET!’ Het thema moet, dat heb ik inmiddels wel, mij aanspreken. Het gaat niet om het organiseren, maar om het overbrengen van een boodschap waar ik zelf achter sta.’

‘Geen ballonnen en een rode loper’

Christie: ‘Voor het organiseren van feestjes met een rode loper en ballonnen voor het openen van een winkelstraat, hoef je mij dan ook niet te vragen. Dat vind ik niet leuk, het past niet bij mij.’

Doen wat bij je past, hoe doe je dat?

Terwijl er ondertussen af en toe een kersenpit op de grond valt, gaat het gesprek door.

Christie:’ Drie jaar geleden had ik een coach, zij hielp mij daarbij. Ik volgde een training van haar die heette ‘Je geld of je leven’. Ik vond de naam van de training niet zo fijn, het draait niet om geld. Maar het is uiteindelijk wel zo dat ik moest kiezen voor de opdrachten waar ik meer van wilde. Niet denken ‘oh ik heb weer een opdracht en dan heb ik weer geld’. Het is ook moeilijk, want je wilt inkomen behouden. Maar toch is het: gewoon kiezen en dat ook uitstralen.’

Wat doet een voorfietser nu eigenlijk?

‘Een voorfietser is eigenlijk gewoon de kartrekker. Het komt het erop neer dat ik voor ‘Fietsen voor mijn eten’ als een coördinator werk.’

Christie: ‘Fietsen voor mijn eten is landelijk en ingedeeld in regio’s. Ik heb de Kromme Rijnstreek. Dat is echt heel overzichtelijk, want dat zijn maar drie gemeentes: Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik. Dat is voor mij goed te fietsen. Het is een vrijwilligers job en de voorfietser brengt in kaart wat er in de regio te koop is aan lokale producten, rechtstreeks van de teler. Eitjes van de boer of  bijvoorbeeld honing. En ik heb ook ontdekt dat wij hier vis hebben.

Het begrip lokaal is natuurlijk vrij breed, dus als je vragen hebt over de herkomst van producten zou ik ook de info van de website bekijken of op de plek zelf vragen hoe het precies zit.’

Terwijl er af en aan steeds mensen bij het overdekte kraampje van Boer Erik komen, vertelt Christie enthousiast verder:

‘Alle plekjes met lokale producten zet ik op een Google Maps kaart op de website van ‘Fietsen voor mijn eten’. Daarnaast komt er een verhaaltje bij over elke deelnemer, met daarin wat informatie over de seizoenen, openingstijden, het bedrijf en de producten. In het begin had ik al snel zo’n dertig stalletjes ontdekt, dus daar gaat veel werk in zitten. Inmiddels heb ik dan ook drie vrijwilligers die helpen. Verder hebben wij voor de regio ook een Facebookgroep.

Op het moment brengen wij op Facebook de kersen volop onder de aandacht. Dat kan ook niet anders, want het kersenseizoen is maar erg kort, voor sommige ondernemers maar zes weken.’

Leuke actie bij Fietsen voor mijn eten!

Terwijl Christie verder praat zoeken wij een droog plekje. Zo langzaamaan begint de regen namelijk zijn entree te maken.

Christie: ‘Van 5 augustus t/m 30 september loopt onze actie ‘Zomer Stempelen in de Kromme Rijnstreek.’ Je kunt met een stempelkaart naar 10 deelnemende verkooppunten fietsen. Zij bieden allemaal een leuke kortingsactie aan. Bij minimaal 8 stempels ontvang je een leuk cadeau!

De stempelkaart kun je bij de eerste deelnemer krijgen, of je downloadt hem via de website.

De tijd vliegt, want het lukt mij bij Christie niet om zelf weinig te praten. Niet erg, want wat ik zelf zeg hoef ik niet op te schrijven.

Ondertussen is het geen paar druppels regen meer, maar een flinke bui. Tijd om het gesprek af te sluiten. Ik bedank Christie voor haar tijd. Leuk om op deze manier, haar en ‘Fietsen voor mijn eten’ te leren kennen. Met een zak heerlijke kersen vertrek ik bij Boer Erik.

Het heeft mij, behalve kersen, ook weer meer inzicht gegeven: uiteindelijk is het gewoon kiezen en dat ook uitstralen. Bijzonder hoe snel dat een paar weken later al, in mijn leven van toepassing blijkt te zijn…

Meer weten:

Fietsen voor mijn eten.

Website van Christie de Vrij-Wisse.

PS dit is het tweede interview met het thema ‘Leuker Ondernemen’ waarin duurzame, sociale of gewoonweg superleuke ondernemers gevraagd wordt naar hoe zij het ondernemen leuk maken. Lees ook gerust het eerste interview ‘Kans voor Wajongers’..

Blogartikelen op de mail over inspirerend ondernemen!
Alleen wanneer er nieuws van 011Online is over inspirerend ondernemen!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.