Bas Linders en Daniël Haarman van restaurant Los Sueños en Bistro Dreams in Enschede, hebben een prachtig concept! Als een wajonger bij Restaurant Bistro Dreams het diploma haalt, ligt er mogelijk een baan bij Restaurant Los Sueños in het verschiet.

Ik ben benieuwd naar: hoe ondernemers het leuk houden en wat ze motiveert. Daarbij heb ik een zwak voor milieubewuste en/of sociale ondernemers. Tijd voor een interview!

Op een mooie zaterdagmiddag…

Zaterdagmiddag 2 juli stap ik op de fiets naar restaurant Los Sueños in Enschede. Het weer is heerlijk warm. Iets waar ik totaal niet op bedacht was. Snel doe ik dan ook mijn winterjas uit. Ik had het kunnen weten, zeker als je naar een Spaans restaurant gaat…

Met een pitstop bij Bistro Dreams, begeleidt Daniël mij naar Los Sueños. Het is niet ver, beide restaurants zijn in de Walstraat. Daniël is vooral aanwezig bij Bistro Dreams en Bas bij Los Sueños. Voordat ik binnenloop bij het Spaanse restaurant glimlacht een vriendelijke jongedame van de bediening. Een Spaanse jongedame zo blijkt later.

Binnen staat Bas achter de bar. Boven de bar hangt een enorme grote rode peper, ongeveer net zo lang als de bar zelf. ‘Zie je dat?’ vraagt Bas aan mij. En ik hoor een mix van trots en blijheid in zijn stem. ‘Dat is de peper die gebruikt is voor de Proef Eet!’

Uiteindelijk zoeken we een plekje op het zonovergoten terras van Los Sueños om met z’n drieën te zitten. Waarbij Bas eerst nog een kort gesprek heeft met een vrolijk jongentje, dat even spontaan bij de tafel is gaan staan. Het lijkt voor mij wel alsof Bas vakantiegevoel en Spanje ademt. Hij is vrolijk en ontspannen.

Waar kwam het idee vandaan om Los Sueños te beginnen?

Daniël: ‘We kregen de vraag of er interesse was voor het restaurant, dat toen nog eetcafé ONS was. We hadden Bistro Dreams eigenlijk net goed aan het draaien. Maar ons gevoel zei: ja.’ ‘Het was een kwestie van het spaarvarken op de kop houden en de laatste centen bij elkaar schrapen.’ aldus Daniël. Om zijn verhaal kracht bij te zetten gebaart hij tegelijkertijd met zijn handen: het leegschudden van een spaarvarken.

Wat is er zo mooi aan Restaurant Los Sueños?

Los Sueños betekent dromen in het Spaans.

Bas begint enthousiast met zijn verhaal. Hij heeft 7 jaar in Spanje gewerkt en heel veel kennis over de Spaanse keuken opgedaan. Bas: ‘Dan ging ik bijvoorbeeld in de keuken van een ander restaurant kijken, dat aan de overkant stond van waar ik werkte. Dat mocht gewoon, de mensen waren daar heel gastvrij in.’

Uiteindelijk was voor Bas toch weer de keuze op Nederland gevallen. Met de komst van een kind, leek het Bas en zijn vrouw uiteindelijk beter om in Nederland te zijn.

Dat hij met het restaurant een beetje Spanje naar Nederland haalt, vindt hij superleuk! De ogen van Bas twinkelen als het over Spanje en Los Sueños gaat.

Hoe is jullie samenwerking ontstaan?

Daniël (niet alleen ondernemer, maar ook sommelier): ‘We hebben beide in hetzelfde café als bedrijfsleider gewerkt. In de eerste week hadden we al een meningsverschil. Ik vond de indeling van de wijnkast niet logisch. Dus ik deelde de wijnflessen in op regio. De volgende dag was alles weer zoals het was, haha. We hebben erover gecommuniceerd. Bas bekijkt de indeling meer vanuit: hoe kan ik snel de goede wijn voor de tafels pakken? Een hele andere insteek.’

Daniël: ‘Daarna ging het samenwerken al snel goed. We hebben veelal dezelfde visie, vullen elkaar aan en nemen ook de tijd om een idee de kans te geven.’ Hoewel Daniël daarna ergens anders ging werken, hielden ze wel contact.

Op een gegeven moment ontstond het plan om samen te ondernemen. Dat resulteerde uiteindelijk in de start van restaurant Bistro Dreams.

Daniël wilde altijd al ondernemen, en was daar in een andere branche ook al eens mee bezig geweest. Toen kwam hij helaas bedrogen uit. Iets waar hij veel lering uit heeft getrokken.

Daniël let er extra op dat het goed gaat met de financiën. Zo kom je bijvoorbeeld nooit teveel voorraad tegen bij de restaurants. Elke dag gaat Daniël naar de Sligro voor een ’precies genoeg voorraad’. Bijzonder hoe typisch dit blijkt te zijn, want toevallig zie ik hem twee weken later weer. Inderdaad, bij de Sligro. Net die ene keer dit jaar dat ik daar ben.

Hoe ontstond het idee om te werken met wajongers bij Los Sueños?

Daniël: ‘Dat deden en doen we al bij Bistro Dreams. Het is min of meer zo ontstaan als onderdeel van een deal die we sloten, tijdens onze zoektocht naar een geschikte locatie. Dat was toen in een wat andere vorm, maar het zaadje van werken met wajongers was bij ons geplant. ‘

Daniël: ‘Ook bij het café waar Bas en ik samen hebben gewerkt en elkaar hebben leren kennen, was er een wajonger. Hij was autistisch. Toen vond ik het al mooi om met een wajonger te werken. Iedereen heeft zijn of haar eigen unieke kwaliteiten, dat is altijd bijzonder om te zien.

Wij bieden bij Bistro Dreams stageplekken voor o.a. wajongers. Het is dan ook geweldig dat we mogelijk ook een werkplek kunnen bieden. Wij geven een wajonger graag een kans. Wie bij ons restaurant Bistro Dreams het diploma bedienings- en keukenassistent haalt, kan daarna misschien bij Los Sueños werken.

Dat er altijd een werkplek is bij Los Sueños kunnen we natuurlijk niet garanderen. Iemand moet ook bij Los Sueños passen en zich daar prettig voelen. Maar dat deze aanpak bij ons werkt staat vast, er zijn al wajongers die zo zijn doorgestroomd.’

Waar staan jullie voor op?

Het gezin staat bij beide heren bovenaan. Daarnaast werken de heren hard, om de gasten een fijne en onvergetelijke avond te bezorgen.

Bas en Daniël maken nog steeds veel uren. Maar Daniël is toch ook anders gaan leven: de focus is veranderd. Ik werk voor mijn gezin, en ik werk niet louter om te werken. Daniël vertelt met veel warmte over zijn bonusgezin waar hij heel blij mee is en waar hij ook graag genoeg aandacht voor heeft.

De toekomst voor Los Sueños

Ondertussen verblijft de zon nog steeds op het terras. De warmte die de heren hebben voor het restaurant, het vak en hun gezin straalt ondertussen net zo hard.

Hoe moeilijk het op dit moment nog is in de horeca, dat konden Bas en Daniël ook niet voorzien. Hoewel het natuurlijk een lastige situatie is, overheerst doorzettingsvermogen en bevlogenheid. Aan alles hoor ik dat ze een lange adem hebben.

Voor nu is het roeien met de riemen die ze hebben. Maar met de ervaring, passie en focus die zij hebben, hoop en droom ik een mooie toekomst voor hun gezinnen, Bistro Dreams en Los Sueños. Voor iedereen die gelooft in een droom!

De tijd vliegt voorbij en ik dank Bas en Daniël voor hun tijd. Ik stap weer op mijn fiets, met de winterjas over het stuur. Nog een beetje aan het mijmeren, over wat nu de ingrediënten zijn die het ondernemen leuk maakt voor ze. Mij lijkt het eigenlijk vrij duidelijk: liefde voor het vak en liefde voor het gezin. Het maakt het helemaal mooi, dat ze met wajongers werken. Iets wat ook geheel past bij ze. Soms is het allemaal niet zo moeilijk.

 

Blogartikelen op de mail over inspirerend ondernemen!
Alleen wanneer er nieuws van 011Online is over inspirerend ondernemen!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.