Een website beheren kost te veel tijd, is te moeilijk, ik heb dyslexie, ik kom er niet aan toe. Of …ik heb geen zin in? WordPress maakt het beheren wel ontzettend makkelijk. Lees hier hoe je bijna altijd tot de conclusie komt om het zelf te beheren.

1.Een website beheren kost te veel tijd

Het voordeel van je eigen website beheren is dat je dingen kunt wijzigen wanneer jij dat wilt. Een nadeel kan zijn dat het je tijd kost. Maar in WordPress  kost zelf doen juist minder tijd. Want je hebt geen overdracht meer. Vaak kost een mail sturen met wat je precies wilt namelijk meer tijd dan om het meteen aan te passen in WordPress.

2.Een website beheren is moeilijk

De basis van WordPress is juist eenvoudig. WordPress is gestart als systeem om makkelijk te bloggen. Het is dus gebouwd om het eenvoudig te kunnen beheren.

Hoe het zit? WordPress is het beheersysteem. Vervolgens heb je een template. Dit kun je zien als het jasje van je website. Het  is vaak een heel flexibel jasje. Je webdesigner gaat daarmee aan de slag zodat het jouw jasje wordt met de indeling, kleuren en vormgeving etc. die past bij jouw wensen. Sommige WordPress templates werken met een soort blokkendoos. Een zogenaamde ‘Page Builder’. Per pagina kun je blokken invoegen, verplaatsen, aanpassen of verwijderen. Je hebt verschillende blokken waaronder tekstblokken.

In de tekstblokken kun jij jouw verhaal kwijt. Werken in zo’n tekstblok is vergelijkbaar met het programma Word. In dat programma kan bijna iedereen werken. Heb je zelfs nooit gewerkt in Word? Denk dan aan het tekstveld van je e-mail. Kortom het is makkelijk.

3.Het is toch nog steeds te moeilijk

Als je bovenstaande tekst leest dan weet je nog niet zeker of je eruit komt? Je wilt het zien en zelf dingen kunnen proberen. Als iemand eens naast je gaat zitten en je op weg helpt ben je waarschijnlijk al flink onderweg. Is er dan ook nog een kleine handleiding bij om dingen na te lezen voor als je het even niet meer weet, dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Als je dus je website bij wilt houden is het daarom belangrijk dat diegene die de website maakt je goed op weg helpt. Het is helemaal fijn als diegene daarna ook beschikbaar is voor eventuele problemen en vragen. Zonder het bekende ‘uurtje factuurtje’. Daarom realiseer ik WordPresswebsites met het appeltje-eitje beheer.

4.Ik heb dyslexie

Ja dat kan inderdaad lastig zijn als je teksten wilt schrijven. Maar ik neem aan dat je zelf ook al trucjes hebt om hiermee om te gaan? Eerst je teksten schrijven in Word en gebruik maken van de spellingscontrole kan een begin zijn. Daarnaast kan het zijn dat je iemand nodig hebt die je teksten controleert.

Eigenlijk is dat voor bijna iedereen een aanrader. Ik ben bijvoorbeeld niet zo goed in nauwkeurig werken. Het overkomt mij wel eens dat ik een blogartikel na publicatie nog moet corrigeren. Omdat ik thuis soms mijn slechte ‘correctiegewoonte’ laat zien en dingen zoals ‘groter als’ verbeter, zorgt dit voor een soort karma. Ze laten het mij ontzettend graag weten als ik er een fout in heb staan. Pijnlijk, maar ik ben er wel blij mee.

5.Zelf mijn website beheren daar kom ik niet aan toe

Ben je te druk? Heb je jouw planning niet op orde? Of kom je uiteindelijk uit bij punt 6? Pas als je weet wat de reden is kun je er wat mee. Als je dat wilt. Ben je te druk dan zul je ‘gewoon’ gas terug moeten nemen, keuzes maken of dingen uitbesteden. Als je de planning niet op orde hebt, moet je hiermee aan de slag gaan. Gewoon het websitebeheer concreet inplannen in je agenda doet al wonderen.

Als het een structureel probleem is moet je misschien wel dieper graven in de oorzaak. Blijkbaar heb je niet kunnen reflecteren en daar naar kunnen handelen. Geen schande, iedereen kan dingen leren. Maar dit is dan dus niet iets om in je eentje te gaan oplossen. Hiermee bedoel ik trouwens niet dat je meteen op de sofa moet gaan liggen bij een therapeut hoor. Hiermee bedoel ik dat je wellicht een sparringpartner kunt gebruiken.

6.Ik heb er gewoon geen zin in

Zo dat is eruit. Ook dat kan natuurlijk. Je hoeft niet alles leuk te vinden. Kun jij het jezelf permitteren om het websitebeheer uit te besteden? Of weet je een deal met iemand te maken die het voor jou wil doen en doe jij misschien wel iets voor diegene waar die minder bedreven in is? Helemaal prima.

Dan zijn er misschien nog wel legio zaken te bedenken om wel jouw website zelf te gaan bijhouden. Maar daar ga ik je niet mee lastig vallen. Want ik ben voor mijzelf gaan werken omdat ik mijn werk graag met plezier doe. Het laatste wat ik wil is jouw plezier ontnemen. Natuurlijk zullen er wel eens klusjes zijn die je moet doen ‘omdat het erbij hoort’. Maar als je er onderuit komt zonder dat het je business echt schaadt, dan is dat alleen maar mooi toch;-)

7. Wat een gedoe zeg!

Laatste tip: Geen geld, geen tijd en geen zin? Zorg er dan voor dat je website zo tijdloos mogelijk is. Ik geef als webdesigner altijd tips om een website dan zo in te richten dat je website wat meer tijdloos is. Zonder dat een websitebezoeker het gevoel heeft dat het een ‘dode website’ is en zo snel mogelijk de website weer verlaat. Zorg dus voor een goede basis. (Hoe staat het eigenlijk met de basis van jouw website? Weet jij bijvoorbeeld of je website betrouwbaar overkomt?)

Ben je er inmiddels uit wat je doet, zelf doen of uitbesteden? Ik hoop het. Veel succes !

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.