Deze week las ik het artikel ‘bewezen dingen waar kinderen gelukkig van worden.’

Het viel mij op hoe verrassend je dingen kunt overzetten. Niet altijd één op één, natuurlijk. Wat een kip blij maakt, kan immers een varken doodongelukkig maken. Nu weet ik zo geen voorbeelden, maar de metafoor lijkt me wel duidelijk, toch? Hoe dan ook. Het kan dus. 10 tips voor gelukkige kinderen omzetten naar 10 tips voor gelukkige ondernemers.

Tip1 Gelukkig ondernemen door tijd te nemen om te spelen.

‘Neem de tijd om te spelen’ was het eerste bewezen feit dat ik in het artikel las. Het vorige artikel dat ik schreef over ‘luieren als ondernemer’ onderstreept dit. Als de boog altijd gespannen is dan kom je ook niet meer tot goede resultaten. En trouwens wat zijn goede resultaten? Want wat is veel geld verdienen waard? Als je zo geleefd wordt dat je doodongelukkig bent? Dan spreek je toch niet meer van goede resultaten. Sterker nog ik schreef eens in een stageverslag dat ik de mix van professionaliteit en gekkigheid waardeerde. Mijn stagebegeleider vond het een compliment;-)

Tip2 Gelukkig ondernemen door niet getuige te zijn van ruzies en discussies

Natuurlijk een kind bescherm je net wat meer. Maar stel je dat je een klant hebt die je voor rotte vis uitmaakt? Gelukkig heb ik dat nooit gehad. Maar als dit wel zo is dan mag je jezelf afvragen of dit is wat je wilt. Want hoe belangrijk is deze klant nu voor je? Waarom ben je eigenlijk begonnen met ondernemen? Toch niet hiervoor? Bescherm jezelf en je geluk dus als het nodig is. De bal ligt bij jou. Maar ik zelf zou zo snel mogelijk van zo’n klant afkomen.

Tip3 Gelukkig ondernemen door niet te vergelijken met anderen

Natuurlijk je mag goede voorbeelden gebruiken. Net zoals misschien vroeger je vader en moeder voor jou een positief rolmodel waren. Of nog steeds zijn. Maar je moet jezelf niet naar beneden halen als een concurrent veel beter is in bijvoorbeeld Facebookadverteren dan jij dat tot nu toe bent. Tja, het is niet anders. Focus op jouw kwaliteiten, geef niet op en volg je eigen pad. Zodat je lekker mee kunt zingen met ‘It’s my life’.

Tip4 Gelukkig ondernemen door negatieve emoties te benoemen

Je hoeft niet altijd steen en been te gaan klagen op bijvoorbeeld social media. Dan poepen mensen je snel uit. Beetje grof gezegd, maar waar. Ik volg bijvoorbeeld het traject IkStartSmart van de Kamer van Koophandel. Daardoor ben ik verplicht om te evalueren en daar komt automatisch bij kijken dat ik mijn gevoel benoem. En daarna bedenk ik manieren om dit om te zetten naar een positieve flow.  Dat maakt het zo productief. Dan zie ik ineens dat ik wel degelijk stappen maak. Maar omdat het geleidelijk gaat,  merk ik dit niet altijd. En zo zie ik bijvoorbeeld dat het gevoel dat mij soms bekruipt (zinloos bezig zijn) niet klopt. Dit is ontzettend goed voor mijn motivatie.

Tip5 Gelukkig ondernemen door geprezen te worden voor proberen

Ja, natuurlijk als ondernemer zul je niet kunnen afdwingen dat anderen je gaan prijzen. Toch zul je vaak merken dat als je er voor gaat, dat er veel mensen zijn die je graag steunen. Ook als is het met een like-je op Facebook. Het voelt warm als mensen trouw jouw posts liken. Daarnaast moet je niet vergeten om jouw inspanningen op waarde te schatten. Ook al blijven resultaten achter. Wees trots op jezelf. Niets erger dan dat je op je 80e denkt ‘had ik maar…’.

Tip6 Gelukkig ondernemen door tradities

Deze vind ik zelf wat lastig om te zetten naar ondernemen (gelukkiger kind door tradities). Maar, wellicht kan ik iets bedenken. Laat me eens even denken. Ja, ik heb wat. Maar ik geef toe het is een beetje ver gezocht. Misschien weet jij hier wel iets beters. Wat ik denk? Het is fijn om bepaalde ankers te hebben tijdens je ondernemen. Zoals de kerst en nieuwjaar borrels via je netwerkclubs. Maar ook bepaalde werkwijzen geven je wat vastigheid. Zoals ik weet dat ik voor 011Online alles binnen de 15 km op de fiets afleg. Maar ook dat ik, sinds een aantal maanden, gemiddeld elke week een netwerkevent bijwoon. Want hoeveel je ook van vrijheid houdt. Als je elke dag moet bedenken wat je gaat doen, dan kost dat veel energie. En de contacten met anderen zorgen ervoor dat ik niet zo op een eilandje zit te typen.

Tip 7 Gelukkig ondernemen door risico’s te nemen

Ondernemen is risico nemen. Ook anders doen, is risico nemen. Mijn oma zei vroeger tegen mijn moeder ‘Als je doet zoals een ander, dan gaat het je zoals een ander’. Vervolgens vertelde mijn moeder dit gezegde ook weer aan mij. Niet als een schooljuf gelukkig, meer in de zin van dat haar moeder dat altijd zei. Het grappige is dat ik later pas begreep dat mijn oma daarmee bedoelde dat je maar een beetje normaal moest doen. Terwijl ik dacht dat ik dus niet zo moest doen als een ander. Want ik wil het doen zoals ik het zelf wil. Mijn eigen leven leven dus. Hoe dan ook, als ondernemer moet je natuurlijk iets hebben waardoor ze juist bij jou komen en niet naar een ander gaan. Daar komt het op neer. En je moet soms ook dingen doen die je normaal als werknemer niet hoefde te doen. Ik weet bijvoorbeeld nog goed hoe eng ik het vond, mijn eerste netwerkevent. Maar, echt ik ben er zo blij mee!

Tip 8 Gelukkig ondernemen is verantwoordelijkheid nemen

Ja, ik kan het goed hoor, klagen. Jaren lang heb ik geklaagd, toen ik bij een werkgever was waar ik op maandag al ‘bijna weekend’ riep. Maar het bracht mij niets. Nee, dat is niet waar. Het bracht mij nog minder dan niets. Mensen werden mijn geklaag beu. Ik voelde mijzelf afgeleiden naar een schaduw van wie ik werkelijk was. Tot de dag dat ik ontslag nam. Toen begon mijn leven weer te stralen. Eerst langzaam en toen fel. Meer dan voor die werkgever zelfs. Inmiddels ben ik een diploma rijker en werk ik nu bij 011Online. En hoe zit het met jou? Neem jij jouw verantwoordelijkheid? Wat straal jij uit?

Tip 9 Gelukkig ondernemen is mooie herinneringen koesteren

Het zijn niet altijd ups natuurlijk, zo is het leven niet. Het dubbele is ook dat je wit extra waardeert als je zwart kent. En ik kan me niet voorstellen dat iemand nooit een keer zwart tegenkomt. Maar door de mooie dingen te koesteren, ook vanuit je werk, dan kun je wat tegenvalt beter handelen. Dat maakt je sterk en veerkrachtig. Het is dus mooi als je met je werk een betekenis vervult. Betaald of onbetaald. Laat het geen holle schil wezen.

Tip 10 Gelukkig ondernemen als je zelf gelukkig bent

Als je zelf niet goed in je vel zit, dan is vaak alles minder. Het haalt de glans van je leven. Ook van je werkleven. Dat hou je niet vol. En ook al ben je bijna een robot en houd je het onmundig (Twents voor heel) lang vol. Ook dan komt er een moment dat je knapt. We leven in een tijd van druk, druk druk en meer, meer, meer. Maar er is ook een tegenbeweging van minderen, balans, duurzaamheid met toevoeging van andere waarden. Dat is niet voor niets. Een tegenbeweging is het nu misschien ook voor jou. Maar wat nu als je gaat kantelen en mee gaat met de tegenbeweging? Dat lijkt mij nu dikke winst.

Voor nu, veel plezier en een gelukkig 2018!

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.