Meer netwerken. Ja, ik moet er (weer) aan geloven. Terwijl ik mijn eerste netwerkevent als erg positief heb ervaren blijk ik toch te weinig proactief. En, wil je online goed ondernemen dan heb je (meestal) een goed offline netwerk nodig. Dat is voor mij niet anders. Dus ik moet aan de bak. Ik startte met een belachelijk SMART doel om meer te gaan netwerken.  En toch, het helpt.

Herken je dat? Dat je jezelf weer een schop onder de kont moeten geven? SMART doelen kunnen je helpen bij je focus. Ik vertel je hier graag hoe ik sinds drie maanden actiever netwerk.

Pr0actiever, meer netwerken

Zo’n drie maanden geleden was ik op kantoor bij de KvK. In gesprek met Ton voor het traject IkStartSmart. Beiden pratend met een tongval die onze afkomst uit het Oosten laat horen. Op het computerscherm staan mijn SMART doelen te branden. Ja het is duidelijk. Ik moet proactiever zijn, als ik van 053Online (heet inmiddels 011Online) een succes wil maken. De markt moet namelijk wel weten dat ik besta en weten wat ik doe. Ik ben er klaar voor. Dus, aan het werk!

Meer netwerken, bij ONE Twente

Ik zet de geleende fiets (mijn mooie oranje fiets had een lekke band) in het rek bij het Conferentiehotel Drienerburght. Ja daar had ik even Google Maps voor nodig. Maar het is dus gewoon op het terrein bij de UT in Enschede. Het gaat beginnen, meer netwerken. Meteen zie ik al een bekend gezicht. ”Goh ik ken jou ergens van?’ Het maakt mij meteen duidelijk hoe raar ik het eigenlijk deed. Dat netwerken. Even naar wat netwerkbijeenkomsten en dan weer helemaal niks. Maar daar moet ik nu niet aan denken natuurlijk. Dus positief, maar natuurlijk wel een beetje onwennig, meng ik mij eenmaal binnen in het gezelschap.

Visitekaartjes verzamelen?

De sfeer is goed, bij netwerkorganisatie ONE Twente. Beter nog het woord ‘veilig’ komt bij mij bijna ongemerkt maar als vanzelfsprekend naar boven. Ondanks dat er best spannende opdrachten zijn gedaan. Er werd namelijk een leuke en interessante presentatieworkshop gegeven.

Na afloop zitten we nog even aan de bar. Nog wat nader kennismaken met de ‘ONE-ers’. Nu begin ik het toch weer warm te krijgen. Het gesprek gaat over ‘visitekaartje verzamelaars. Ja ze kennen ze maar al te goed. Die mensen die een kaartje vragen maar met het hoofd niet bij jou zijn. De ogen zijn dan eigenlijk alweer op zoek 10 andere visitekaartjes.’ Zo wil jij toch ook niet zijn?

Netwerken,  spannend

Waarom krijg ik het zo warm? Het zijn de SMART doelen die branden, branden in mijn hoofd. Ik had namelijk als doel: minimaal 8 visitekaartjes per netwerkbijeenkomst ’te scoren’. Ja, inderdaad, belachelijk. Dat durfde ik natuurlijk niet te zeggen. En, toch het voelt goed , bij de ONE’ers, om een visitekaartje te vragen. Gelukkig. Werkt het? Het helpt wel, wat druk op de ketel om proactiever te zijn. Want ik heb de neiging om niemand om een kaartje te vragen, en dan heb ik vaak nauwelijks kaartjes. En dat is jammer want het gaat natuurlijk niet om veel kaartjes verzamelen. Maar sommige mensen blijken later, als je ze online volgt, of misschien offline later nog eens spreekt, waardevol te zijn. En dan is het toch echt jammer dat je de ballen niet hebt om iets te vragen.

Meer netwerken, meer klanten?

Waardevol? Je bedoelt dat diegene klant wordt? Dat kan, maar dat bedoel ik niet per se. Neemt niet weg dat ik wel klanten nodig heb. Maar waarde kan van alles zijn. Nog zoiets moois dat ik leerde bij een netwerkbijeenkomst van de KvK over alledaags netwerken. Je kunt op verschillende manieren voor elkaar van waarde zijn. Denk niet te snel in ‘ben jij een klant, nee? Dan heb ik niks aan je’  Soms kun je mensen verbinden, soms kun je ervaringen delen, soms kun je helpen door te steunen. Soms kun je diensten ‘uitwisselen’. Kortom, jijzelf en de ander kunnen van waarde zijn voor elkaar. Dat voelt ook meteen een stuk menselijker. Pfff, gelukkig. Inderdaad.

Meer netwerken, anders werken

En ik, hoe zit het met mijn netwerkdoelen? Ik heb de regel van 8 visitekaartjes per bijeenkomst er afgehaald. Want het is natuurlijk belachelijk om 8 visitekaartjes per keer ’te scoren’. Het is prima als het goed voelt. Maar dat is natuurlijk niet bij elke bijeenkomst in elke groep zo. Het voelt dan namelijk als een omgekeerd quotum: beknelt door een teveel.  Ik heb nog steeds wel een SMART doel. Maar wel eentje die natuurlijk voelt. Lees gerust veder, misschien is het ook wat voor jou.

Meer netwerken

Geen omgekeerde visitekaartjes quotum dus. Op een gegeven moment was ik namelijk echt bang de visitekaartjesverzamelaar te zijn die ik juist niet wil zijn. Toch breid ik sinds mijn bezoek aan Ton elke maand via offline netwerken ( het hoeft ook niet altijd via een netwerkbijeenkomst) mijn LinkedIn netwerk uit met minimaal 8 nieuwe leuke inspirerende mensen. En hoe ik dat dan doe? Appeltje-eitje. Ik netwerk nu offline gewoon meer dan ik ooit heb gedaan. Dan zie ik genoeg leuke inspirerende mensen om mee te connecten. Ik voel me al een echte ONE’er. En vanaf januari in het echt,want ik heb me aangemeld voor deze club:-)

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.