Wat straal ik uit? Tijdens een leuke & leerzame workshop over personal branding van Bernadette Vrijling krijg ik het kaartje ‘vastbesloten’. Iemand vindt dit bij mij passen. Dit kan ik niet helemaal goed plaatsen. Of toch wel? Wat is jouw verrassende kaartje?

Onderweg naar de workshop in Arnhem

Woensdag zat ik in de trein naar Arnhem. Ik zet mijn bedrijfswagen, mijn fiere oranje fiets met logo stickers van 053Online,  bij het station en loop naar de servicebalie. Het is alweer een tijdje geleden dat ik naar Arnhem ben geweest. Ik ben nogal een dwaallicht. Zo wilde ik bijvoorbeeld eens vanuit Almelo naar Enschede, bleek ik per ongeluk in het boemeltje naar Vroomshoop te zitten. Een vriendin van school zwaaide mij (uit)lachend uit. We hebben er de volgende schooldag samen hard om gelachen. Voor wie het overkomt trouwens, geen paniek. Je kunt met dezelfde trein weer terug. Tenminste dat was toen zo.

Maar omdat ik mezelf dus ken vraag ik nog even naar de route en waar ik nu precies moet in- en uitchecken. Hoewel de dame van de NS servicebalie in Enschede mij eigenlijk de route via Deventer adviseert, ga ik voor de route via Zutphen. Want dan ben ik (denk ik) net wat eerder in Arnhem. Nog even bij de automaat wat extra geld zetten op mijn OV-chipkaart en ik ben klaar voor vertrek. Top!

De treinreis verloopt goed. Dat wil zeggen ik verzeker er mij elke keer van dat ik in de goede trein zit. Dat ik bij de juiste paal in- of uitcheck en ik snel genoeg loop naar de volgende trein op het juiste perron, om geen overstap te missen. Langzaam en vaag komt de herinnering van reisstress tijdens mijn studie weer naar boven. Heel veel wil ik er niet aan denken want ik wil fit aankomen in Arnhem. Ik begin trek te krijgen, want ik heb geen tijd gehad om wat fatsoenlijks te eten. Is een kwestie van plannen kun je zeggen. Klopt, dat kan nog beter.

In Arnhem blijk ik de juiste bus te missen, misschien omdat ik snel even een gevulde koek kocht. In de bus eet ik lekker de gevulde koek op. Alsnog kom ik dan dus toch wat later dan gepland aan bij de bijeenkomst bij de Kamer van Koophandel in Arnhem. Bijna iedereen zit al, maar ‘men is nog niet begonnen’. Dus ik ben op tijd genoeg, gelukkig.

Workshop personal branding, Wat straal ik uit?

Bij de workshop begin ik mij langzaam te ontspannen. Dat wil zeggen ik voel dan wel spanning, maar een aangename spanning. We krijgen leuke, soms een beetje spannende, opdrachten en de sfeer is positief. Ik doe zelfs als het zover is als eerste een pitch. Ik voel me goed.

Op een gegeven moment krijgt iedereen een aantal kaartjes met eigenschappen die je anoniem aan een andere deelnemer geeft. Grappig, want ik ken deze mensen helemaal niet. Zij kennen elkaar ook niet echt. Toch kan ik je deze oefening bij Bernadette van harte aanbevelen als je wilt ontdekken wat je uitstraalt. Zoals je op je klompen kunt aanvoelen, zit er vaak een kern in. Ik krijg o.a. ‘enthousiasme en idealistisch’. Waar ik wel even over moet denken is het kaartje ‘vastbesloten’. Die kan ik niet helemaal goed plaatsen.

Misschien zou je zelf bij zo’n oefening ook wel een kaartje krijgen die je even moet laten bezinken. Dat zijn juist de mooie dingen die je extra inzicht geven in wat je uitstraalt. Toen ik naar mijn eerste netwerkevent ging had ik nog geen idee dat ik dat misschien uitstraalde.

Wat straal ik uit, klopt dat?

Als het echt al flink donker is ben ik weer bij Arnhem Centraal. Om een domme reden mis ik toch nog de trein. Boven op het perron trekt de kou op. Ik ga nog mooi even weer naar beneden een patatje met scoren. Hoofdpijn begint nu een beetje de kop op te steken. Dat had ik vroeger wekelijks als het niet vaker was. Vooral tijdens de treinreis terug van Arnhem naar Enschede. Toch is het nu gelukkig anders. Ik heb het niet meer vaak en minder intensief, met dank aan een goede fysiotherapeut. Ik  weet dat ik mij niet druk moet maken, het trekt vanzelf weer weg.

Als de trein er eindelijk is, kan ik lekker een beetje dom voor mij uitkijken. Onvermijdelijk denk ik aan alle treinritjes Enschede Arnhem en weer terug voor mijn studie ‘Digitale Communicatie’ op donderdagavond. Wat heb ik daar veel geleerd. Discipline opbouwen, zelfreflectie en nog veel meer, allemaal erg confronterend. Dingen die ik op het mbo niet hoefde te ontwikkelen. En nog steeds leer ik bij en werk ik eraan om bijvoorbeeld mijn focus goed te houden en mijn tijd goed in te delen.

Soms ging ik met lood in de schoenen naar de opleiding. Krijg ik die berg opdrachten ooit op tijd af? Zal ik dit semester niet halen omdat ik mijn mond misschien te groot heb? Wat vinden anderen van mij? Wat straal ik uit? Ben ik een buitenbeentje? (Wellicht dat laatste soms wel. Maar is dat erg, denk ik nu.) Allemaal stress in de trein van de NS (en Syntus). Het ging allemaal door mij heen.

En toch is het mij gelukt, dat felbegeerde papiertje te halen, besef ik trots. Het zou me waarschijnlijk niet gelukt zijn zonder de steun van thuis en het vertrouwen dat sommige docenten mij gaven. En door fijne medestudenten die zorgden voor een goede sfeer. Maar vooral niet zonder mijn doorzettingsvermogen. Want ik was vastbesloten, ‘ik ga dit halen.’ De hoofdpijn is weg. Ik stap uit in Enschede, pak mijn fiere oranje ros en ik besef; dat kaartje ‘Vastbesloten’ is zo gek nog niet.

Wat straal ik uit

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.