Dat vraag ik mij ook altijd af ‘Hoe komen anderen hoger in Google’? Mooie posities, meer bezoekers op mijn website. Ja, dat wil ik wel! Maar ik wil natuurlijk wel bij mijzelf blijven. Dus ik ben volop aan het onderzoeken hoe ik mijzelf op de kaart kan zetten. Soms lijkt het ook zo zinloos, nauwelijks reacties op artikelen gepost op social media, doe ik het wel goed? Herkenbaar?

Een slimme manier om hoger in Google te komen is om simpelweg de kunst af te kijken. Lijkt mij zo. Dat is trouwens wat anders dan plagiaat plegen. Maar ik luister naar en lees over wat de experts met veel websitebezoekers, te zeggen hebben. Want ook zij zijn klein begonnen. En dan blijkt de eindconclusie zo lekker simpel, ik hou er van. De oplossing is nabij, voor mij en voor jou.

Er zijn natuurlijk een heleboel dingen die kunnen helpen om hoger in Google te komen

De opbouw van je tekst is daar eentje van. En er zijn wel meer ‘dingen die Google leuk vindt’ zodat je een hogere plek kunt krijgen. Ik heb nog wel wat meer geschreven daarover in het artikel over meer leuke websitebezoekers krijgen. Over die dingen gaan we het in dit artikel niet hebben. Hier hebben we het over de top twee, de allergrootste factoren. Het is eigenlijk zo simpel dat ik dacht ‘oh ja natuurlijk’. Moet je er dan niet zoveel voor doen? Nou, dat zeg ik niet. Ik zei simpel, niet makkelijk.

De grootste factoren waarmee je hoger in Google komt is…

In willekeurige volgorde: nummer 1, TADA is Passie. Zo lekker cliché hè? Ja en daarover is ook al zoveel geschreven en gezegd. Nu hoef je passie alleen niet zo groots en meeslepend te maken als soms gedaan wordt. Het gaat erom dat je er plezier in hebt. Dat je zelf ook wilt weten hoe het zit. Zo zit je in een goede flow om te schrijven. En zo vind je ook makkelijker elke keer weer een nieuw onderwerp voor je blog. En waarom is die passie dan zo belangrijk?

Ten eerste iets tegen je zin in doen is al niet leuk. Tenzij je er van geniet om voor je artikel het uiterste van je discipline te vragen. Ieder zijn ding. Wellicht is discipline dan jouw passie;-) Kun je daar lekker over schrijven.

Ten tweede en nu komen we meteen al bij nummer 2, TADA….consistentie. Kijk bij topbloggers zoals Jelle Hermus, die van het bloggen kunnen rondkomen, en je ziet de enorme berg aan artikelen die zij hebben geschreven. Dat kan alleen als je met passie en discipline consistent blogt. Natuurlijk is succes niet alleen te wijten aan deze twee factoren. Jelle schrijft bijvoorbeeld ook lekker luchtig en licht, terwijl hij ook de diepte in durft te gaan. En dat leest fijn.

Hoe blijf je volhouden met schrijven?

PPPPPassie, graag

De eerste tip vertelde ik je al natuurlijk, schrijf over wat je zelf ook leuk vindt. Daarbij is het wel handig om binnen een bepaald thema te schrijven. Voor mijzelf is dat bijvoorbeeld ‘groen & online ondernemen’. Mijn lezer komt niet voor een ‘hoe moet ik breien’ artikel. Zou ook niks worden trouwens, want ik kan het niet eens, breien.

Volhouden

Consistentie is ook niet mijn ding. Ik had nogal een disciplineprobleem. Gelukkig geen passieprobleem. Maar met een disciplineprobleem kan consistent bloggen wel lastig zijn. Gelukkig liep ik tijdens mijn studie ‘Digitale Communicatie’ al tegen dat disciplineprobleem aan. Daarvoor was de hoogst genoten opleiding op mbo niveau en had ik zeg maar meer feestdiscipline dan een schooldiscipline. Op het hbo besloot ik o.a. veel over discipline en uitstelgedrag te lezen en dingen toe te passen. En ook werkte ik, met hulp, aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit werkte, ik rondde de opleiding succesvol af.

De belangrijkste ‘volhouden tips’ die voor mij werken bij het schrijven

  • gebruik een weekplanning
  • strategie: Je kunt alle artikelen voor een week in bijvoorbeeld 1 dag schrijven
  • Evalueer 2-wekelijks (soms hobbel je te lang op de verkeerde weg, check bijvoorbeeld in Google Analytics welke artikelen goed gelezen worden)
  • Zorg dat je al een voorraad onderwerpen hebt om uit te kiezen
  • Neem je voor om minimaal 5 minuten te schrijven (voor als je geen zin hebt, dikke kans dat je daarna al in de flow zit)
  • Leer (door wat extra bronnenonderzoek voor je artikelonderwerp of zoek informatie over leren schrijven: zo is het voor jezelf ook interessant)

Wat ik nog ga doen:

  • maak een gewoonte van het schrijven (standaarddag, standaardmoment)

En ik ben aan het heroverwegen hoeveel artikelen ik per maand wil schrijven. Vooral omdat ik nog niet voldoende weet wat het effect is. Meer bloggen betekend wel minder andere dingen doen. Ik maak dus keuzes, want een dag telt nog net zoveel uur. Tijd om wat bij te leren over ‘hoe vaak bloggen’. (Tip: ik heb ook een artikel geschreven over sneller bloggen.)

Hoe vaak moet je schrijven om hoger in Google te komen?

Meer dan nu. Flauw antwoord, sorry. Maar een vage vraag krijgt een vaag antwoord. Op een podcast hoorde ik van een succesvol blogger dat hij bij de start twee jaar lang elke dag, ook op vakantie, 4 artikelen schreef. Dat is pas toewijding, iets wat niet iedereen kan opbrengen. Dit is mij ook te veel. Oké nu schrijft hij minder, omdat hij het schrijven nu deels uitbesteed. Hoe dan ook. Er zijn mensen die wekelijks bloggen, dagelijks, twee-wekelijks, etc.. Voorwaarde is dat je kwaliteit moet blijven geven. Hoe vaak je wilt schrijven hangt van jou af.

In dit artikel ga ik even uit van het doel ‘bezoekersaantal van je website verhogen’. Er zijn natuurlijk meer doelen te bedenken. Maar voor nu dus: ‘Heb je een aantal websitebezoekers in gedachten?’ En hoeveel tijd heb je daarvoor over? (Extra tip voor de liefhebbers: bedenk ook dat soms een artikel met een lagere positie in Google maar met een pakkende titel soms toch meer kliks naar je website opbrengt.)

Een graadmeter die je zou kunnen gebruiken? Ik las een artikel waarbij een website van 12 naar 170 bezoekers per dag ging met 500 extra SEO geoptimaliseerde pagina’s, en dat gerealiseerd in 3 maanden tijd. Wellicht kun je daarmee voor jezelf uitrekenen hoe vaak je wilt schrijven. Bedenk echter ook dat hoger in Google komen niet altijd tot meer bezoekers leidt.

Samenvatting: hoe komen anderen hoger in Google?

Iedereen doet het anders. De grote bloggers, die ervan kunnen rondkomen, schrijven dus vaak extreem veel en met passie.  Passie en discipline zijn daarom volgens mij de topingrediënten. Google optimalisatie is ook belangrijk maar komt, denk ik zelf, op de derde plek. En voor de rest? Volg vooral jouw eigen pad.

Hoe verder?

Voor mij betekend het dat ik mijn frequentie nog eens opschroef. Ik ben benieuwd wat de invloed daarvan op het aantal websitebezoekers is. En wat doe je zelf, hoe vaak denk jij te gaan bloggen? Of wil je gaan bloggen?

Blogartikelen op de mail over inspirerend ondernemen!
Alleen wanneer er nieuws van 011Online is over inspirerend ondernemen!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.