Wat doe je als je een dag hebt waarin je de hele tijd alleen maar lijkt te zien wat er mis is? Op groente en fruit, BTW heffen, de mensen met de lage inkomens steeds verder in een hoekje drukken ‘omdat de zorg anders onbetaalbaar is’, Banken die investeren in kolen en kinderarbeid alsof het de normaalste zaak is van de wereld…en ga zo maar door. Misschien ervaar jij het niet zo. Maar het frustreert mij als mens en als ondernemer die houdt van groen ondernemen enorm. Zo ook gisteren. Maar ik heb nu een nieuwe oplossing voor mijzelf. En die deel ik graag met jou.

Hoe krijg je minder frustratie over de maatschappij?

Ik kan natuurlijk niet zeggen wat voor jou werkt. Maar ik krijg minder frustratie over de maatschappij door elke keer dat ik dat zo erg ervaar, weer een stapje ga verduurzamen. En het hoeft eigenlijk helemaal niet altijd ingewikkeld te zijn. Het kostte mij gisteren een uurtje werk en dat komt eigenlijk nog het meest doordat ik niet de snelste ben met ‘papierdingen’. Wat ik gedaan heb? Ik heb een niet duurzame ‘leverancier’ ingeruild voor een duurzamere leverancier. Ook dat is verduurzamen. Gisteren was de bank aan de beurt. Zakelijk had ik allang ‘Ja ik wil’ gezegd tegen de ASN, maar op de één of andere manier stelde ik het overzetten van mijn privérekening altijd uit. Gedoe, geen tijd, hoe moet dat, later nog eens een keer doen…Herkenbaar?

Waarom die bank?

Het had ook de Triodos bank kunnen zijn hoor. En sterker nog, als de overheid het zou toelaten dan zelfs een depositobank, maar dat even terzijde. Mijn ideale bank maakt namelijk geen geld naar eigen inzicht erbij, investeert niet en belegt niet. Nee, mijn ideale bank bewaart alleen mijn geld. Niet meer en niet minder. En aangezien ik best snap dat een pinpas en een pinautomaat geld kosten wil ik er zelfs iets voor betalen. Vind ik dan dat bedrijven helpen helemaal niet nodig is? Nee dat is het niet. Ik geloof wel in investeren maar ik bepaal liever zelf wel waarin.Crowdfunding is het wat dat betreft helemaal, denk ik zelf.

Maar wat ik wil dat mag nu niet bestaan.  Dus wat dan? Ik moet natuurlijk verder, en een oude sok gaat mij nog te ver, dus kies ik voor een bank die het dichtst bij mijn idealen komt, een duurzame bank dus. Daarvoor heb ik deze mooie lijst met informatie over de duurzaamheid van banken erbij gepakt. Een bank die niet meer investeert in bijvoorbeeld kinderarbeid, kolen en meer van dat soort ongein. Mijn keuze is op de ASN gevallen maar het had dus ook de Triodos bank kunnen zijn.

Is het moeilijk zo’n privérekening overzetten?

Eerlijk is eerlijk het invulformulier online bij de ASN, om deze rekening aan te vragen, had wat duidelijker gemogen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of ik toegang heb tot ASN Online Bankieren. Daar blijk ik ondanks mijn zakelijke rekening toch ‘nee’ in te moeten vullen. Er wordt mij namelijk anders om een toegangsnaam en een wachtwoord gevraagd, en ik heb zitten zoeken, maar die bleek ik inderdaad niet te hebben. En een telefonische vierkeuzemenu (toets 4) vind ik nooit zo leuk.

Maar de wachttijd was wel kort hooguit 2 a 3 minuutjes, per keer. En de hulp is prima. Verder wordt er tijdens het invullen via een link aangegeven dat ik ook een ID moet opsturen. Naderhand kreeg ik dit verzoek echter niet meer. Dit blijkt te komen doordat het systeem na diverse gegevens te hebben ingevuld wel ziet dat ik al een zakelijke rekening heb bij de ASN. Gelukkig, anders moest ik opnieuw een id bewijs opsturen.

Bankpas binnen?

Ik vroeg ook nog wat over de overstapservice, leek mij wel handig. Dat bleek zeker handig, want het blijkt dat het bij de ABN AMRO (mijn oude rekening) net weer anders is geregeld dan de rest van de banken. Ik moet als ik eenmaal alles over de post heb van de ASN en de rekening heb geactiveerd bij de ABN AMRO vragen om de rekening om te zetten naar een administratieve rekening. De rekening zal 13 maanden doorlopen en de ASN zorgt ervoor dat alles wat betaald moet worden doorgestuurd wordt naar de nieuwe rekening. Zij zullen ook deze bedrijven verzoeken om voortaan het nieuwe rekeningnummer te gebruiken. Overal waar ik geld van gestort krijg, daar moet ik zelf achteraan.

Nu nog even wachten op de post van de week en dan ontvang ik mijn kersverse nieuwe bankpas. (Die is inmiddels binnen:-)) Ik ben blij, eindelijk weer een stapje dichterbij mijn idealen. Kortom het werkt voor mij, frustratie omzetten in doen. Dan voel ik mij beter en dat werkt ook door in wat ik uitstraal denk ik. Voor mij is dat nu van bank wisselen, voor jou kan het heel wat anders zijn. Of doe niets, het is natuurlijk helemaal aan jou hoe jij met frustratie  over de maatschappij omgaat.

Wil jij ook minder frustratie over de maatschappij?

Wees niet bang. Ik ga jou niet vertellen dat je jouw rekening bij een ABN AMRO of een andere bank moet omzetten naar ASN of Triodos. Of dat je Stichting OnsGeld moet steunen voor een in mijn ogen beter geldsysteem. Dat moet je zelf bepalen. Maar ik weet nu wel voor mijzelf dat het veel makkelijker is dan ik dacht. En doen voelt beter dan frustratie. Het is trouwens ook niet zo dat ik ontevreden was over de service van mijn oude bank. Het is puur mijn frustratie over dat anno 2017  bijvoorbeeld investeringen ten koste van het milieu nog steeds normaal lijken, en de ABN AMRO op de eerlijkebankwijzer dus niet ideaal uit de bus komt,  en die frustratie ben ik eventjes kwijt zo.

Ik ben benieuwd hoe lang dat duurt…Op naar de volgende duurzame stap? En laten we eerlijk zijn, zo makkelijk kan ik deze frustratie toch niet ‘afkopen’? Dat zou ook te simpel zijn. Maar voor nu ben ik blij want verduurzamen dat doe je stapje voor stapje. En er is er weer eentje bij…

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.