Hoger in Google komen voor meer leuke websitebezoekers? Wil je net als ik graag de passie voor je vak met zo veel mogelijk leuke mensen delen? Ik vind het  spannend of het lukt of niet, hoog in Google komen met een artikel. Maar er zijn gelukkig tips die kunnen helpen. Ik vertel je in dit artikel graag welke tips mij hielpen aan een mooie derde plek voor  een zoekwoordcombinatie die ongeveer 196.000 resultaten oplevert in Google. Pak er maar een kopje koffie bij…

Tip 1 Hoog in Google komen door leuke websitebezoekers

Ik zal meteen maar even uitleggen wat ik trouwens bedoel met leuke webitebezoekers. Het helpt mij om te schrijven met leuke websitebezoekers in mijn gedachten. Het zorgt ervoor dat ik meer moeite doe om een tekst prettig leesbaar te maken. Ik doe dus ook een beetje alsof ik praat. Dan is mijn tekst meteen wat natuurlijker.

Tip 2 Hoog in Google komen met de juiste zoekwoorden

Vaak begint het schrijven met de keuze voor de juiste zoekwoorden. Niet altijd hoor, soms wil ik gewoon iets kwijt. Maar als ik ga voor hoger in Google komen dan start ik wat strategischer. Dus ik zoek dan eerst uit waar mijn doelgroep op zoekt. Of ik begin met waar ik graag over wil bloggen en bedenk of dit voor mijn doelgroep van belang kan zijn. En als dat een ja is dan kan ik beginnen. Misschien is dat laatste wat minder strategisch. Maar… Het schrijft gewoon zo lekker met passie voor je vak in je pen.

In dit artikel ga ik er vanuit dat mijn algemene doelgroep graag impact wil maken, ook online. En ik denk dat sommigen mensen uit mijn doelgroep, zoals jij misschien, daarom hoger in Google willen komen. En ik kijk naar de concurrenten. Welke artikelen scoren goed in Google op mijn gewenste zoekwoorden? Is scoren hier moeilijk of makkelijk? Hoe je dit kunt bepalen daar kom ik later in dit artikel nog op terug… Ik heb een lijstje waarin ik mogelijk onderwerpen/ zoekwoordcombinaties voor mijn blog bewaar. Als ik dan het artikelen schrijven inplan kies ik een onderwerp uit en vervolgens begin ik.

Tip 1: Hoog in Google komen met een simpel format

Dus tip 2, Hoger in Google komen met een simpel format. Niet alleen simpel maar ook doeltreffend. Hoe je dat doet? Nou, bijvoorbeeld zoals in dit artikel. Ik geef dit artikel structuur door de titel, kopjes en de start van de eerste alinea veelal te beginnen met ‘Hoog in Google komen’. Voor Google is het zo mooi duidelijk waar dit artikel over gaat. Natuurlijk moet het artikel ook echt relevant zijn voor het onderwerp. Google is slim genoeg om te achterhalen of het artikel relevant is voor wie op de gewenste zoekwoordcombinatie zoekt. Dit artikel moet dus tips bevatten die jou echt op weg helpen om een artikel hoger in Google te krijgen.

Tip 2: Met een kleine markt hoog in Google komen

Ik schrijf diverse blogartikelen. Daarbij zit ik als zzp’er in een markt met veel concurrenten en zou ik mijzelf makkelijk kunnen omschrijven als ‘een broekie’. En ik vraag mij ook regelmatig af, ‘Hoe komen anderen hoger in …‘. Maar wie niet sterk is moet slim zijn. Ik kies daarom sneller voor ‘een kleine markt’. Zo heb ik bijvoorbeeld het blogartikel over sneller bloggen geschreven voor  de zoekwoordcombinatie ‘sneller bloggen’. Niet helemaal een kleine markt: Ongeveer 196.000 resultaten geeft Google aan, als ik zoek naar ‘Sneller bloggen’. Maar de grote van de artikelen van de concurrenten is nog redelijk. De nummer 1 telt circa 1.000 woorden. Mijn artikel poste ik op 2 oktober 2017 op mijn website. Deze staat nu, 23 oktober 2017, op plek drie in Google. Een mooi resultaat, al zeg ik het zelf. Lees gerust verder welke tips ik daarbij toepas.

Hoog in Google komen Rankchecker

Tip 3: Hoog in Google komen kan moeilijk zijn, hou vol

Zoals je hier ziet heb ik als zoekwoordcombinatie ‘Hoog in Google komen’. Dat is natuurlijk een gewaagde stap. Want er zijn veel artikelen over ‘Hoog in Google komen’. Maar toch met 128.000 resultaten wel minder dan met ‘sneller bloggen’. Hoe dat kan? Veel mensen beginnen er niet eens aan. Dat denk ik. Deze zoekterm is in mijn branche (websitesrealisatie en communicatieplannen schrijven) namelijk enorm relevant.

Veel mogelijke klanten willen ontzettend graag dit vraagstuk opgelost zien. Dat het relevanter is blijkt ook wel uit de advertenties die bij deze zoekopdracht verschijnen. Voor ‘sneller bloggen’ adverteert niemand. En de artikelen die verschijnen bij ‘Hoog in Google komen’ tellen over het algemeen ook meer woorden. Zo telt het artikel van de nummer 1 voor ‘Hoger in Google komen’ circa 1.800 woorden. Een flinke brok tekst. Kortom voor de zoekwoordselectie ‘Hoog in Google komen’ een goede plek veroveren in Google is een veel grotere uitdaging dan voor de zoekwoordselectie ‘sneller bloggen’.

Maar oké, ambitie kruipt waar het niet kan gaan. Als de artikelen waar je mee moet concurreren onmeundig (Twents voor onzettend) groot zijn en ook nog eens inhoudelijk sterk dan weet je wat je te doen staat toch? Je moet daar dan overheen zien te komen. Dus wees vollediger, creatiever, specifieker, weet ik veel wat. Ga los:-)En zorg dat je daarbij niet gaat copy pasten van anderen. Want plagiaat is niet fraai en onmeundig saai. En laten we eerlijk wezen: niks zo leuk toch voor een lezer als een eigen verhaal en geluid?

Tip 4: Hoog in Google komen door te proberen

Ik weet nog niet eens of dit artikel hoog in Google komt. En toch waag ik de stap. Want wie niet waagt die niet wint. Dit is dus zo’n lange termijn doel. En dat houdt voor mij ook in dat dit artikel mij meer tijd mag kosten. Dus pak nog een kopje koffie zou ik zeggen 😊. Het kan zijn dat ik aan dit artikel nog veel moet schaven. Maar als ik niet eens een schot waag zal ik nooit het doel bereiken. Probeer het dus gewoon en kijk wat je positie in Google is. Je positie kun je checken met betaalde tools. Maar als je op je pc de webbrowser Firefox hebt of zet,  is Rankchecker mogelijk een handige gratis tool voor een beetje inzicht in je rankingpositie.

Tip 5: Hoog in Google komen door meer te schrijven en te delen

Deel je artikel op social media. Als er weer meer bezoekers komen is dit namelijk ten eerste goed voor de waarde van de pagina waar je artikel op staat. Maar het maakt tegelijkertijd jouw gehele website sterker. Dus meer artikelen = sterkere website = meer bezoekers =betere rankingskansen in Google. Zie het niet als falen als je een bepaalde concurrent op jouw gewenste zoekwoorden (nog) niet kunt verslaan. Wellicht bestaat die website veel langer en zijn daar tig meer artikelen op te vinden. Een echte blogger gaat door, daar waar een anders stopt. Ga dus door en maak een gewoonte van het schrijven. Ik hoop wel dat je het met plezier doet. Voor mij is plezier een voorwaarde. Want ik ga echt voor leuk online communiceren. Niet alleen voor de lezer, ook voor mijzelf.

Tip 6 Hoog in Google komen in WordPress

Heb je een WordPress website? Maak dan gebruik van hulpmiddelen. Ken je bijvoorbeeld de plugin van YOAST SEO? Dat is een heel handig hulpmiddel voor de SEO (Search Engine Optimization oftewel Google optimalisatie) basis voor je tekst. Ik ben fan van YOAST SEO. Maar dat wil niet zeggen dat deze plugin het altijd beter weet. Soms leg ik een suggestie van YOAST SEO naast mij neer. Dat doe ik als ik vind dat het opvolgen van het advies van YOAST ervoor zorgt dat de tekst minder soepel loopt. Maar dat neemt niet weg dat de plugin mij wel goed helpt.

Tip 6: Hoog in Google komen door te schaven

Schaven om hoger in Google te komen. Er zijn een heleboel factoren die jouw positie beinvloeden. De belangrijkste is denk ik nog steeds de inhoud en de structuur. Maar wat speelt er zoal meer mee? Denk aan bijvoorbeeld het ‘groene slotje’ voor de url van je website, of aan het optimaliseren van de afbeeldingen qua naam en grootte. Of je kunt kijken of de lezer voldoende vertier heeft, wat interne links (links naar andere artikelen die op je website staan) zijn ook altijd fijn. Of kun je de tekst misschien beter schrijven? Zijn er te veel taalfouten, of leest het niet fijn? Welke sfeer proeft een lezer bij jouw tekst? Maar ook grotere zaken zoals de templatekeuze van je website zijn van invloed. Net als de indeling op je website. Het is dus wel fijn als de basis van je website op orde is.

Valt het resultaat nog steeds tegen? Kijk opnieuw naar de relevantie, en de waarde van je tekst. Zit de lezer hier nou echt op te wachten? Kijk of je iets extra’s kunt vertellen, wat de lezer wil weten. Hou het echter wel zinvol. Je maakt niemand blij door meer woorden te typen alleen om je teksten te vullen.

Onthoud wel dat schaven soms niet genoeg is. Kom je erachter dat je tekst gewoon te weinig relevant is? Durf gewoon opnieuw te beginnen. Oftewel, maak een artikel dat concurreert met een artikel dat ‘niet van de grond wil komen’ als dit de beste oplossing is. Of vervang zelfs het artikel als het achteraf gezien echt dramatisch slecht is. Pas er dan wel even voor op dat je niet een dode link hebt op je social media.

Tip 7 Nieuwe tip om hoog in Google te komen

Oké, deze tip kwam ik zelf tegen op Google en heb ik nog niet gebruikt. Maar ik ga er wel mee aan de slag. Dus voor de fanatiekelingen. En laten we eerlijk wezen, als je aan de slag gaat wil je er toch vol voor gaan, nietwaar? Dus, type in Google jouw website url en de zoekwoordcombinatie waarop je gevonden wilt worden. Dus voor dit artikel zou dit zijn ‘053Online.nl (heet inmiddels 011Online) hoog in Google komen’. Als het goed is verschijnen er dan wellicht andere artikelen van jou die Google als relevant ziet. Je kunt dus proberen om in je artikel met interne links naar deze artikelen te verwijzen. Zoals je ziet zou ik hier nog meer aan artikelen ‘omheen moeten bouwen’, want hier komt alleen nog maar mijn homepagina in de zoekresultaten naar voren. Nu kan ik in dit artikel wel naar mijn homepagina linken, maar dat zou ik puur voor Google doen en niet voor jou. Daarom doe ik dat dus niet.

Tip 8 Hoog in Google komen waar doe je het voor?

Wat ik je wil ik meegeven is dat het goed is om te bedenken wat je met het artikel wil bereiken. Waarom kies je voor een bepaald onderwerp? Voel je jezelf voldoende expert om hierover te schrijven? Is het relevant voor de lezer die je wil bereiken? Weet je eigenlijk wel wie je wil bereiken met jouw artikel? Wie zijn jouw leuke lezers? Waarom wil je hoger in Google komen? Waarom wil je meer bezoekers? Wil je mailadressen verzamelen, wil je autoriteit uitstralen, wil je naamsbekendheid opbouwen? Wat is voor jou het belangrijkste? Kijk dus ook naar hoe jouw artikel hierbij kan helpen. Als je bijvoorbeeld mailadressen wilt verzamelen kun je jouw artikel afsluiten met een aanmelding voor jouw nieuwsbrief.

En, vraag jezelf altijd één ding heel goed af, wat heeft je bezoeker aan jouw artikel? Want je zou het bijna vergeten, uiteindelijk schrijf je natuurlijk voor de lezer… toch? Net zoals ik voor jou schrijf.

Samenvatting hoog in Google komen

Schrijf met leuke websitebezoekers in gedachten, als dit jou helpt om beter te schrijven. Bedenk goed met welke zoekwoordcombinatie jouw doelgroep op Google zoekt en waar jij ook graag over schrijft. Vermeld jouw zoekwoorden in de titel, de kopjes en eventueel ook in de eerste alinea van een stuk tekst. Kies als je start voor bereikbare zoekwoordcombinaties maar ook de wat moeilijkere zoekwoordcombinaties. Bedenk dan wel voor die laatste optie dat je een lange adem moet hebben. Kijk als je een WordPress website hebt of YOAST SEO voor jou een handige plugin is.

Maak je artikel zo mogelijk beter, groter etc. dan die van de concurrenten. Wees niet bang, je kunt een artikel ook bijschaven. Check hoe je artikel presteert. Misschien is rankchecker voor jou een handige tool om je positie te checken.  En, deel je artikel op social media. Schrijf veel meer artikelen die je dan weer slim met interne links aan elkaar kunt verbinden.

Ook kun je naar andere factoren kijken zoals bijvoorbeeld naar de optimalisatie van de afbeeldingen op je artikelen, de opbouw van je website etc.  kijk ook naar je doel, en verwerk daarvoor eventueel een call-to-action zoals een nieuwsbrief aanmeldmogelijkheid in je afsluiting.

Extra tip

Ik schrijf dit artikel voor jou, leuke website bezoeker. Laat je niet intimideren als mijn verhaal hier een informatie lawine is. Begin gewoon met artikelen schrijven als je graag hoog in Google wilt komen met jouw zoekwoordcombinaties.  Want zoals ik zelf al schreef. Je kunt altijd aan een artikel schaven.  Contact opnemen voor een betaalde adviessessie kan altijd nog. Bij een ander of bij mij😉

Blogartikelen op de mail over inspirerend ondernemen!
Alleen wanneer er nieuws van 011Online is over inspirerend ondernemen!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.