Gemotiveerd ondernemen? Ik ga zo op vakantie. Even weg van de dagelijkse dingen. Lekker mijn hoofd leeg maken. Zodat ik binnen een dag of twee al geen besef heb van welke dag het is. Het zorgt ervoor dat ik mijn blik verfris. Zo blijf ik gemotiveerd. Wat doe jij als ondernemer om je motivatie te behouden? Kun je nog wel tips gebruiken? Ik heb mijn vijf beste tips voor jou hier op een rijtje gezet.

Tip1 Doe gek

Af en toe iets doen wat ik normaal niet doe, maakt mijn hoofd fris. Voor mij valt daar ook op vakantie gaan onder. Maar je hoeft natuurlijk niet weg te gaan om gek te doen. Je kunt ook gewoon iets nieuws gaan doen. Ja en daar is al zoveel over geschreven over die ‘uit je comfort zone’. Ik vind het ook cliché. Maar het is wel waar, teminste voor mij, dat is dan ook wel meestal zo met clichés. Werkt het niet zo voor jou? Ook prima natuurlijk. Het is mijn top5 lijstje niet persé die van jou.

Tip2 Gemotiveerd ondernemen? Laat je inspireren

Onlangs maakte ik op Faceobok schoon schip. Ik ‘ontleukte’ heel veel inspiratiegoeroes . Ik was namelijk echt helemaal klaar met deze inspiratielawine. Waarom? Het bleef bij inspireren. En ik moet nu gewoon doen. En dat is dus ook precies wat ik nu doe.

Dat neemt niet weg dat af en toe wat inspiratie van de juiste mensen wel motiveert. Mijn motivatie ging weer extra omhoog door bijvoorbeeld de presentatie van Maurice Beijk van Unipro een paar weken geleden in Weerselo. Hij is een succesvolle ondernemer die erg begaan is met duurzaamheid en dit ook echt effectief toepast. Ik heb namelijk een passie voor duurzaamheid en hij is voor mij het levende bewijs dat duurzaam ondernemerschap ‘alive en kicking’ is.

Tip3 Gemotiveerd ondernemen door jezelf te belonen na behaalde doelen

Oké, deze vergeet ik wel eens. Daarom is het goed dat deze erbij staat. Zodat ik mijzelf ook even help herinneren. Ik weet nog dat ik tijdens mijn afstuderen elke mijlpaal vierde met gebak. Misschien niet zo gezond, maar het was wel gezellig en gewoon ook erg lekker. Het vieren van een mijlpaal laat je stilstaan bij het feit dat je vooruit gaat. Soms lijken dingen namelijk niet op te schieten. Door het vieren van een mijlpaal weet je dat je op de goede weg bent. En als je niet zo van het gebak bent. Bedenk gerust een andere beloning die voor jou werkt.

Tip4 Gemotiveerd ondernemen door je te laten coachen

Misschien heb jij het niet nodig. Maar bij mij werkt het als een tierelier. Coaching. Ik vlieg nogal snel van de hak op de tak. Een coach moet voor mij iemand zijn die in mij gelooft en slim genoeg is om door te hebben als ik een broodje aap aan het vertellen ben over mijn voortgang. Natuurlijk eigenlijk hou je dan jezelf voor de gek, als je bij een coach een onzinverhaal gaat ophangen. Maar voor mij werkt het gewoon om iemand te hebben waarbij ik het gevoel heb dat ik mij moet verantwoorden. Ik blijf zo proactief en met focus aan 053Online (nu 011Online) te werken. Het kan ook zijn dat je sommige taken gewoon niet leuk vindt. Maar sommige taken kun je ook een kans geven door het leuker te maken. Daarover gaat bijvoorbeeld mijn artikel over leuker online ondernemen.

Tip5 Kies een structuur

Oké, misschien gaat dit iets meer over focus. Maar ik heb een goede focus nodig om gemotiveerd te blijven. Vanuit duidelijk geformuleerde doelen met aandacht voor bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling en het bijhouden van vakkennis (dat motiveert mij ook)  heb ik  mijn bijbehorende taken ingepland. Ook in mijn agenda staat een bepaalde structuur. Dit zorgt ervoor dat ik minder hoef na te denken over sommige planningszaken.

Elke ochtend oefen ik nu bijvoorbeeld mijn pitch en 1 keer in de 14 dagen op dinsdag zet ik 6 berichten in mijn Facebookplanning. Siinds ik die Facebookplanning zo doe heb ik meer rust. Want elke keer als ik op Facebook ben check ik anders toch nog andere dingen op Facebook. Dingen die niet belangrijk zijn, maar wel tijd slurpen. Natuurlijk dit is mijn structuur, maar misschien krijg je zo wel een idee over wat voor jou zou kunnen werken. Doe vooral wat past bij jou.

Meer weten? Misschien kun je wat met de 5 tips bij motivatiegebrek.

053Online Susanne Roerdink

Tot het volgende bericht en met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 011Online

Realiseert Unieke Groene Websites

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.