‘Groen hosting, wat is dat?’ Deze vraag kreeg ik deze week. Het is dus niet zo vanzelfsprekend als ik dacht. Een eye-opener voor mij. Meteen een goede reden om dit artikel te schrijven.

‘De ICT-sector neemt drie procent van het totale CO2-verbruik in de wereld voor haar rekening. “Dat is vergelijkbaar met het aandeel van de vliegtuigindustrie. Het verbruik van de ICT-sector groeit nog steeds omdat we steeds meer zware data als video’s versturen.’

Een treffende vergelijking van Paola Grosso. Zij is universitair docent bij de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar het energieverbruik van computernetwerken . Het geeft aan dat we ook in de ICT sector verduurzamen serieus mogen nemen. En stroom is daar zo’n beetje het belangrijkste onderdeel in.

Groene hosting wat is dat ? 

Even terugkomend op de titel van dit artikel. Groene hosting is niets anders dan dat de energie van de hosting groene stroom / CO-2 gecompenseerd is. Wat groene providers vaak doen :

  • inkopen van groene stroom
  • rijden met energiezuinige auto’s
  • virtualisatie (virtuele servers in fysieke machines)
  • aanplanten van bomen.

Groene hosting wat zegt men erover?  

Net als in de vliegtuigbranche  valt er ook in de ICT branche nog veel te verduurzamen.

In de ICT branche is groene stroom daarvan dus een belangrijk onderdeel. Hoe zit het dan nu precies met die groene stroom? Is die wel groen? Dat zocht Radar uit. Ruw samengevat? Het grootste probleem blijkt te zijn dat vooral de grote energieleveranciers zelf geen groene stroom opwekken maar wel groene stroom verkopen door gekochte ‘groene stroom certificaten’. Daardoor schiet de verduurzaming niet echt op.

Wie levert groene hosting?

Zelf maak ik gebruik van Flexwebhosting  maar ook bijvoorbeeld Antagonist  en Yourhosting  zijn groen. Kortom, er zijn veel groene providers. Je kunt dus ook gewoon eerst kijken naar een goede aanbieder en dan kijken of deze groen is. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat als je voor prijsknallers gaat je sneller uitkomt op een ‘grijze provider’.

Groene hosting iets voor mij?

Het is natuurlijk ten eerste van belang om voor jezelf te bepalen of je groene hosting belangrijk vindt. Hoe denk jij over verduurzaming? Vind je dat de overheid dit moet oplossen? Of wil je zelf ook duurzame keuzes maken? Ook als dit misschien op jaarbasis een paar tientjes meer kost?

Misschien is jouw website zonder dat je het weet al groen gehost. Je kunt het checken op de website van de Greenwebfoundation . Spreekt groene hosting je aan? Dan is een unieke groene website misschien eens het overwegen waard 😉

Van grijs naar groen?

Schrik niet als blijkt dat je website grijze hosting heeft. Je bent zeker niet de enige. Je kunt ook niet overal op letten. Maar wil je nu eigenlijk wel groene hosting? Je kunt dan wellicht je provider vragen naar zijn toekomstplannen qua groene hosting en de termijnplanning hierin.

Vind je dat jouw provider te weinig aansluit bij jouw groenwens? Ga dan met jouw webdesigner in gesprek. Die kan je informeren over hoe je het beste jouw website kunt verhuizen. Bedenk ook hier dat je extra kosten kunt krijgen. Een websiteverhuizing is meestal niet gratis. Een website verhuizing moet namelijk wel goed gebeuren, anders kan dit bijvoorbeeld voor je positie in Google nadelig uitpakken. Vraag ook op welk moment je het beste eventueel kunt switchen van provider. Je kunt het ook combineren met het vernieuwen van je website.

Wil je zeker weten dat jouw provider groen is? Mail en vraag jouw provider van welke energieleverancier zij gebruik maken. Zoals uit het onderzoek van Radar blijkt heb je meer kans op echte groene stroom als een energieleverancier positief uit de bus komt in de lijst energieleveranciers met een duurzaamheidscore.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om een online bewuste keuze te maken. Veel succes!

053Online Susanne Roerdink

Tot het volgende bericht en met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online

Realiseert Unieke Groene Websites en communicatieplannen met een hoog groen en sociaal gehalte.

Nieuwsbrief 011Online Leuker online ondernemen
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Leuker online ondernemen. Elke keer weer tips voor een prettige online communicatie.
Ik hou het graag prettig voor jou. Dus ik ga je niet te veel mailen en uitschrijven is simpel.