5 inzichten voor een goede website voor starters. Als starter weet je misschien nog niet helemaal waar je op moet letten.  Je wilt graag het totaalplaatje zodat je een goede keuzes maakt. En je wilt een website die  goed  aansluit bij jouw wensen en die niet te duur is. Toch?

1. Een goede website voor starters maak je vanuit een helder doel

Het vertrekpunt van elke nieuwe website is het doel. Ook voor een website voor starters. Wat moet jouw website doen? Schrijf dit op, bepaal bij elke keuze of dit aansluit bij jouw doel.

Wil je online klanten werven? Zo ja? Hoe sterk moet je website daarin een rol spelen? Wil je op bepaalde zoekwoorden en zoekwoordcombinaties een hoge positie in Google? Of ga je nog een stap verder? Zodat de website de juiste bezoeker motiveert om jou te bellen of te mailen ?

Of wil je informatie delen die ervoor zorgt dat je minder druk bent met klantvragen beantwoorden? Of wil je als mensen op je bedrijfsnaam googlen dat ze een website zien met jouw contactgegevens? En wil je daarbij wel een betrouwbare indruk maken zodat ze een goed gevoel blijven houden?

2.Totaalpakket voor de website voor starters, wat het echt kost!

Met alleen een website voor starters ben je er niet. Je hebt meer nodig. Je moet een goed idee hebben over wat er allemaal aan kosten bij komt. Hier de 053Online website checklist om de extra kosten in beeld te krijgen:

 • Domeinnaam (de url)
 • Provider (leverancier van je webruimte)
 • SSL certificaat (Veiligheid: het slotje naast de url)
 • Template (designformat)
 • Extra plugins (extra opties)
 • Fotograaf
 • Huisstijl en logo ontwerper
 • beheerder

Wil je inzicht over wat de website zelf kost? Lees dan het artikel over websitekosten.

3. Wie maakt goede websites voor starters?

Mijzelf aanbevelen is zoiets als ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’. Maar ik kan je wel algemene tips geven:

Kijken naar de website van de webdesigner zelf. Hoe ziet deze website eruit?

 • Zijn er goede recensies of testimonials?
 • Welke websites maakt deze webdesigner?
 • Twijfel je tussen een webdesigner of een webdesignbureau? Lees dan eens het artikel over een professionele betaalbare WordPress website .
 • Vraag ondernemers die je kent naar ervaringen
 • Ga vooraf in gesprek telefonisch of mondeling
 • Bespreek je wensen en angsten en kijk welke oplossingen de webdesigner aandraagt.
 • Vind je keuzes maken lastig? Misschien helpt dit.

4.Keuzes maken

Domeinnaam

De url die je in Google intypt dus. De domeinnaam bevat het liefst de naam van jouw business. Controleer even of  er geen vergelijkbare websitesnamen zijn uit ‘verkeerde branches’. Op  Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). kun je controleren of deze domeinnaam nog vrij is. Maar ook diverse providers hebben een website met een ‘domeinchecker’.

Als je nog niet ingeschreven staat bij de KvK kan het ook zijn dat er al een onderneming is die met een vergelijkbare naam of dezelfde naam in het handelsregister staat. Wil je dit controleren dan kan dat op de website van de Kamer van Koophandel  Op die pagina vind je nog meer advies over de naam van de je bedrijf waar je met de domeinnaamkeuze ook rekening kunt houden. Het is ook aan te raden om voordat je kosten maakt naar de KvK ten gaan, zodat je er zeker van bent dat je de btw kunt terugvragen.

Provider en ssl certificaat

Bij het kiezen van de provider, dat is het bedrijf dat jouw webruimte aanbiedt,  let je op verschillende zaken. Kosten, veiligheidscertificaten opties, dataopslag en geheugen, service en de betrouwbaarheid zijn belangrijke factoren. Ondernemers die in duurzaamheid geloven kunnen ook kijken naar het ‘groengehalte’ van de provider. Wil je een goede start? Vraag dan jouw webdesigner om advies. Afhankelijk van jouw websitewensen kan hij of zij ook het best passende ssl certificaat (voor de veiligheid) aanbevelen.

Template en plugins

25% van de webdesingers gebruikt WordPress (link). Een gebruiksvriendelijk CMS waarmee je uiteindelijk zelf makkelijk de website bijhoudt. Tenminste als je dat zelf doet. Het is vanzelfsprekend dat je een template kiest dat aan jouw websitewensen voldoet. Afhankelijk van je wensen zet de webdesigner ook bepaalde WordPress plugins in. Deze zijn soms betaald en soms gratis.

Fotograaf, Huisstijl en logo ontwerper.

Als je gaat voor een betrouwbare uitstraling dan kies je voor (semi)-professionele foto’s die jouw bedrijf goede weergeven. Voor het logo zou ik gaan voor direct uitbesteden of voor het maken van een opzet van waaruit een professioneel ontwerper iets moois kan neerzetten. Zodat je dit ook in al je uitingen kan gebruiken met de verschillende benodigde bestandsformaties.

Beheerder

Het is eenvoudig om zelf een website te beheren. Zeker in WordPress. Toch zijn er veel websites die niet up to date zijn. Zorg voor een vast moment van de week om hieraan te werken. Vraag van de webdesigner een goede overdracht en als het toch niet lukt…besteed het uit. Weet je van te voren dat met jouw websitedoel het beheer gewoon niet zo belangrijk is? Ga dan voor een website die qua content (tekst, afbeeldingen etc. ) zoveel mogelijk tijdloos is.

5.Tip voor de ondernemers die geloven in een duurzame wereld

Kies voor leveranciers, websites, webdesigners , fotografen etc. die duurzaam ondernemen. Juist als je begint kun je mooi vanaf de start al voor duurzaam te kiezen. Wil je Gratis tips voor een duurzame website? Registreer je dan nu en ontvang 15 Gratis tips voor een duurzame website!

053Online Susanne Roerdink

Tot het volgende bericht en met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online

Realiseert Unieke Groene Websites

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.