Wil jij wel verduurzamen maar ben je bang dat je het niet kunt betalen? Of verduurzaam je al, maar vind je het lastig om het te combineren met winst maken?Ervaar of denk je dat verduurzamen voor jou niet zo van toepassing is? Dat vind je wel jammer, want je weet wel dat er iets moet gebeuren? De wereld wordt niet vanzelf duurzamer. Maar het is niet makkelijk om te starten? Geen nood. Hier krijg je 5 tips voor de juiste flow naar een succesvolle duurzame organisatie.

1.Ontdek de betekenis van verduurzamen

Verduurzamen is een containerbegrip geworden. Stel je zelf vragen om inzicht te krijgen. Wat is duurzaamheid voor jou? Hoe ga je zelf om met verduurzaming? Wat doe je al aan verduurzamen? En, wat weet jouw klant eigenlijk over jouw duurzame inspanningen?

2. Krijg inzicht in jouw denkbeelden

Vraag jezelf af waarom je nog niet succesvol verduurzaamt. Wat is de drempel? Gebrek aan kennis over verduurzamen? Of over succesvol verduurzamen? Welke denkbeelden heb jij over succesvol zijn en over verduurzamen? Zelf merkte ik bijvoorbeeld dat ik een behoorlijk negatief beeld had over geld. Ik denk inmiddels veel positiever over geld. Een boek dat mij daarbij heeft geholpen is ‘Geld, kracht en liefde‘. Niet dat ik het met alles eens ben. Een eigen visie is helemaal niet verkeerd. Maar ik ben geld wel gaan herwaarderen. Vroeger keek ik er niet zo positief tegenaan. Nu zie ik het als een middel waarmee je veel positieve impact kunt maken.

3.Maak tijd vrij voor succesvol verduurzamen

Heb je geen tijd? Dan kun je misschien wel tips gebruiken over hoe je tijd vrijmaakt. Tenminste, als je toch echt graag wilt verduurzamen. Het is niet meer een kwestie van ‘of’  het is een kwestie van ‘wanneer’ we gaan verduurzamen. Het is fijner om vrijwillig de weg te lopen dan straks geduwd te worden of zelfs niet meer mee te kunnen komen met de wetgeving. Denk je echt dat je toch geen tijd hebt? Lees dan eens in je vakantie het boek ‘Een werkweek van 4 uur‘. Niet dat ik het boek heilig verklaar, maar er staan zeker verrassende tips in die jou echt tijd gaan besparen, als je wilt.

4.Maak je winst inzichtelijk

In de zorg hoor je het vaak. ‘We houden ons te veel bezig met kostenvermindering en hebben te weinig aandacht voor de behoefte van mens’. Maar hoe zit het met jouw eigen organisatie? Hoe ga je zelf om met de waarden tijd, aandacht, milieu en geld?  Zijn ze bij jou in balans? Zeker niet gek als dit niet zo is. Er zijn veel mensen die dit niet makkelijk vinden. Winst is niet alleen investering versus geldopbrengst. Als je de investering en de mogelijk te verwachten opbrengsten in kaart brengt is alles helder. Ook voor geld.

Dit kan ook betekenen dat je bepaalde investeringen wel, maar soms ook nog beter niet kunt doen. Of dat je een plan gaat maken over hoe het wel kan. En denk ook aan simpele gratis manieren om te verduurzamen. Als je bij jouw inkoop, hoe klein die ook is, voor duurzamere producten en diensten kiest kun je makkelijk verduurzamen. En, dit hoeft niet altijd (veel) duurder te zijn. Voor mijn thuiswerkplek ben ik bijvoorbeeld van energieleverancier veranderd. Daardoor is mijn thuiswerkplek groener terwijl ik nu elke maand een tientje bespaar!

5.Verweef duurzaamheid in je organisatie en communicatie

Combineren is fascineren! Ik heb als regel dat ik voor 053Online alles binnen de 15 km fiets. Voor mij nu een gewoonte, lekker fietsen onder werktijd. (Alleen dan iets minder prettig als het stormt, regent en koud is.). Dat is niet alleen authentiek, doordat ik het ook echt doe maakt mij dit betrouwbaar. Daarom ben ik er als webdesigner ook van overtuigd dat een website duurzaam moet zijn en betrouwbaar.

Om zichtbaar te blijven voor mijn doelgroep post ik ook wel eens een fietstochtje op mijn Facebookpagina, want het draagt bij aan het uitdragen waar ik voor sta. En het geeft aan hoe ik op een simpele manier duurzaamheid vormgeef in mijn organisatie. Het zorgt voor authenticiteit. Nu zeg ik niet dat je dit ook moet doen. Maar ik daag je graag uit, om uit te zoeken wat bij jou en jouw organisatie past.

Ik hoop dat je inmiddels in de juist flow zit. Succes!

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.