Het ideale aantal uren voor een zzp’er. Heb ik wel hard genoeg gewerkt? Draai ik wel genoeg uren? Werk ik wel genoeg dagen? Werk ik wel effectief genoeg? Stel jij jezelf ook wel eens deze vragen?  Lees dan hier de vijf belangrijkste aandachtspunten waarmee je jouw ideale aantal uren bepaalt.

1.Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Voor veel (startende) ondernemers is de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek een grote motivatie om minimaal zo’n 25 uur per week voor de onderneming te werken. Dit zijn regelingen waarmee jouw belastingdruk wordt verlaagt. Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat je minimaal 1.225 uren in een jaar werkt.

2.Taken

Heb je in kaart gebracht hoeveel uren je nodig hebt om jouw gewenste winstresultaat te behalen? Hoe zit het met pensioenkosten, etc.? Welke taken heb je allemaal? Hoeveel tijd kost je acquisitie, administratie, planning, etc. En, hoeveel uren heb je nodig voor de opdrachten die je uitvoert? Het is goed om hier een helder beeld bij te hebben. Misschien kom je er wel achter dat je uurloon te laag is. Of juist te hoog, omdat je zoveel meer tijd en geld aan acquisitie moet besteden. Veel zzp’ers hebben hun uurloon te laag. Check bij twijfel of jouw uurloon marktconform is.

3. Kijk naar effectiviteit en efficiëntie.

Het is natuurlijk mogelijk om 70 uur per week te werken. Als je denkt dat jou dat gelukkig maakt. Maar is dit niet wat je wilt? Kijk dan opnieuw naar je taken. Strookt jouw werktempo niet met dat van vergelijkbare concurrenten? Kijk dan naar je efficiëntie. Misschien heb je een aantal taken die je niet zo liggen en die je beter kunt gaan uitbesteden. Of misschien kun je wel wat extra training gebruiken. Als je denkt dat  effectiviteit het probleem is dan heb je wellicht ook baat bij het vinden van meer focus.

4.Laat het standaard urenregime los

Dit is misschien nog wel het moeilijkste van alles. Het ideale aantal uren van een zzp’er is niet altijd de standaard. Laat je ideeën los over de 40-urige werkweek. Toch een beetje het gedachtegoed waar ik zelf ook mee ben opgegroeid. Je bent zzp’er. Jij bepaalt. Juist als zzp’er gaat het vooral om het resultaat. Of je nu 20 uur, 40 uur of 60 uur in de week werkt. Jij wilt jouw doelen behalen. Soms zul je een opdracht tegenkomen die te leuk is om te laten lopen, die niet geheel aansluit bij jouw urencriterium. Wees flexibel. Je kunt bij een vrij grote opdracht kijken of je dingen kunt uitbesteden. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je na zo’n opdracht wat extra vrije dagen hebt om in balans te blijven.

5.Je ideale werkdag

Eigenlijk moet je hier andersom beginnen. Namelijk: hoeveel tijd wil je besteden aan je vrienden, familie en gezin? En wat denk je van tijd voor jezelf? Hoeveel tijd wil je besteden aan bepaalde hobby’s of uitjes zoals fietsen in de duinen? Hoeveel tijd wil je gewoon lekker niks in de agenda hebben staan om weer op te laden? Hoeveel tijd hou je dan over voor je werkdag? Strookt dit met de werktijd die je nodig denkt te hebben? Moet je misschien wat water bij de wijn doen met je vrije tijd of met je gewenste winst? Wat maakt jou het meest gelukkig?

Maak het vooral concreet. Daarmee bedoel ik niet dat je ieder minuut in je agenda moet gaan vastleggen. Maar je kunt door een ideale week meer specifiek te maken wel meer helderheid krijgen over hoeveel tijd je voor je werk wilt inzetten.

Kom je aan minder dan 25 uur per week? Bedenk je dan of je de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek nodig hebt om jouw doelen te behalen. Wees creatief. Je kunt winstverwachtingen bijvoorbeeld bijstellen door je vaste lasten te verlagen. Want hoewel je in eerste instantie misschien denkt dat er niet zoveel te besparen valt blijken er, na een complete opsomming en een kritische blik, vaak toch nog besparingsmogelijkheden te zijn.

Het ideale aantal uren voor een zzp’er

Zoals je ziet is het antwoord zeer persoonlijk. Het ligt er maar net aan wat jouw winstdoelen zijn, of je effectief en efficiënt werkt, wat de mogelijkheden zijn in jouw branche en wat jouw favoriete levensinvulling is. En, natuurlijk in hoeverre je jouw eigen pad durft te volgen. Ik wens je veel succes!

053Online Susanne Roerdink

Met enthousiaste groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online, gelooft in connectie, LinkedIn

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.