10 stappen om als ondernemer goede voornemens vol te houden! Heb je net als ik onder de kerstboom jezelf afgevraagd wat je als ondernemer nu het afgelopen jaar hebt gedaan? Wat heb ik bereikt, wat nog niet? Wat heb ik geleerd? Toe aan een goed voornemen? En, wil je ook dat het lukt?

Er zijn verschillende methodes om de slagingskans van een goed voornemen te verhogen. Het lukt mij ook niet altijd om een goede voornemen vol te houden, helaas. Om mijn slagingskans te verhogen heb ik 10 stappen verzameld. Ik hoop dat je er als ondernemer ook wat uit kunt halen! Tip: neem er de tijd voor. Van een goede koers heb je het hele jaar voordeel!

De 10 stappen bestaan uit:

1. Pak het goede moment (voldoende afstand van werk etc.)

2. Bepaal jouw algemene goede voornemen voor dit jaar (houd het kort en vooral motiverend)

3. Maak het concreet (Tijd, Onderwerp, Spannend Getal)

4. Maak het behapbaar (hak taken in stukjes, plan (maar niet te veel), structureer de week, één doel per 66 dagen)

5. Visualiseer jouw weg (naar het bereiken van jouw voornemen)

6. Kijk uit voor de grote beren op de weg (vraag je af wat er mis zou kunnen gaan)

7. Maak een noodplan (maar vooral voor jouw innerlijke criticus)

8. Praat over jouw voornemen

9. Houd koers (evalueer, leer, blijf niet hangen in een misstapje, beloon je geleverde inspanningen)

10. Begin na een jaar de cyclus opnieuw. (en verwerk jouw leermomenten, succes!)

Stap 1 Pak het goede moment

Start op een goed moment. Ja, ik weet er zijn veel mensen die zeggen dat dit niet nodig is. Dat je er nooit klaar voor bent, dat je gewoon moet doen, etc. Ik begrijp het natuurlijk wel. Uitstelgedrag is erg verleidelijk. Toch geloof ik echt in het goede moment. Wellicht is dit ook de reden waarom, zoals op de website van Quest staat, dat in de maand januari de meeste goede voornemens mislukken en in augustus, na de vakantie, de meeste goede voornemens slagen. Na even afstand van alles ben je wellicht beter in staat om het grote geheel te zien. En dat is denk ik het juiste moment. Je kunt natuurlijk wel zo’n ideaal moment helpen  creëren. Dus, neem eerst even afstand van jouw werk en dagelijkse rompslomp, voordat je met goede voornemens gaat beginnen.

Stap 2 Bepaal jouw algemene goede voornemen voor dit jaar

Visie en missie zijn algemeen bekende richtinggevers. En er zijn veel bedrijven die dit geformuleerd hebben. Maar het is zeker niet de enige optie. En ook niet altijd de beste. Als een visie of missie een draak van een tekst wordt, zal je wellicht niet de motivatie vinden om die richting te volgen.

Hoe kan het wel? Een mooi voorbeeld vind ik de visie van zorginstelling Zorggroep Manna. Zij hebben bijvoorbeeld de richting bepaald aan de hand van een  vierluik dat de visie weergeeft. Een sterk onderdeel daarvan is bijvoorbeeld het ‘gewaagd doel’. Waarom? Is het een 100% haalbaar doel? Vermoedelijk niet. Het gewaagde doel is namelijk ‘In 2018 is elke cliënt en medewerker een ambassadeur van Zorggroep Manna’. En geen één ontevreden cliént en medewerker is dan een wellicht onmogelijke ambitieuze uitdaging. Maar het mooie van dit doel is dat het goed te onthouden is, motiveert en duidelijk richting geeft. Het is intern ook goed gecommuniceerd en ik denk echt dat elke medewerker dit doel kent.

Maak dus iets dat jou richting geeft. Dit kan een formulering zijn of een thema. Formuleer iets waardoor jij elke werkdag weer blij aan de slag gaat.

Stap 3 maak het concreet

Zet jouw richting om naar iets meetbaars. Het maken van een Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en tijdgebonden doel (SMART) is een bekende methode . Het nadeel is dat het woorden zijn die je ook weer snel vergeten bent. Hoe vaak komt het wel niet voor dat iemand denkt ‘waar stond die ook alweer voor’? Zelf ga ik voor het bepalen van Tijd,  Onderwerp en een Spannend Getal’. En dat spannende getal is natuurlijk een uitdagend doel in een concreet cijfer uitgedrukt. Hiermee kan ik de vervolgstappen makkelijker maken.

Stap 4 Maak het behapbaar

Verdeel zoals Jelle van Sochicken jouw hoofddoel in subdoelen. Kortom maak het behapbaar. Pas wel op dat je het niet te bureaucratisch maakt. Dit kan ik uit eigen ervaring zeggen. Ga niet plannen om te plannen. Ga dus liever voor precies net genoeg planning om je richting te volgen. Het kan helpen om taken op vaste dagen te doen. Zo krijg je meer structuur en hoef je minder na te denken over wat je ook alweer moet doen.

Kies daarbij voor 1 doel tegelijk. Te veel doelen oppakken verlaagt de kans van slagen. En trek er minimaal 66 dagen  of zelfs een seizoen voor uit.

Tip 5 Visualiseer jouw weg

Visualiseer voor jezelf hoe je naar jouw doel werkt. Stel je voor welke acties je moet gaan ondernemen. Grote kans dat je jouw planning nu concreter gaat maken als het nog niet voldoende concreet was. Het geeft een goede focus.

Tip 6 Kijk uit voor de grote beren op de weg

Kijk naar wat er mogelijk mis kan gaan. Maar overdrijf het niet. Je kunt niet alles van te voren uitdenken. Kijk wel goed naar jouw innnerlijke blokkades. Niets kan zo ondermijnend werken als je innerlijke criticus. Kan ik het wel? Maak ik mezelf niet groter dan ik ben? Zullen mensen mij als het mislukt een loser vinden? Ik moet alles zelf doen. Je kunt er zelf ook vast wel ééntje bedenken, toch?

Tip 7 Maak een noodplan

Bedenk vervolgens voor alles een oplossing. Geloof in jezelf. Werk aan je zelfvertrouwen als het hieraan schort. Kortom, maak een noodplan.

Tip 8 Praat over jouw voornemen

Communiceer jouw voornemen. Het zorgt voor een stok achter de deur. Maar het kan ook werken als sociale steun. Zelf had ik een sparringspartner voor mijn zakelijke voortgang. Erg fijn, maar het verwaterde. Een aantal maanden terug starte ik met het traject IkStartSmart. Een traject van de Kamer van Koophandel voor startende ondernemers (0-4 jaar ondernemer). Zij helpen je met het stellen van doelen, bieden een vaste begeleider, hebben subsidiemogelijkheden voor individuele coaching en organiseren diverse bijeenkomsten met experts die je ook weer helpen met ondernemersvaardigheden. Een echte aanrader.

Tip 9 Houd koers!

Evalueer en leer van ‘mislukkingen’. Stel bij als dat nodig is, blijf niet teleurgesteld na een misstap. Vergeef jezelf en ga door. Beloon jezelf bij geleverde inspanningen. Doe dit niet zozeer bij resultaten, maar bij inspanningen dus. Dat is namelijk iets waar je zelf de meeste invloed op hebt. Blijven resultaten achter? Vraag je dan, wellicht met een sparringspartner of coach, af of je de juiste doelen aan de juiste resultaten hebt gekoppeld. En, houd focus.

Tip 10 Begin na een jaar de cyclus opnieuw

Verwerk jouw leermomenten en begin weer bij stap 1 van de 10 stappen om als ondernemer goede voornemens vol te houden! Dit waren alweer de 10 stappen om als ondernemer goede voornemens vol te houden! Heb jij nog aanvullende tips?

053Online Susanne Roerdink

Met enthousiaste groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online, gelooft in connectie, LinkedIn

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.