CO2-uitstoot transport neutraliseren

(Dit artikel is trouwens onderdeel van het stappenplan ‘Groen ondernemen voor zzp’ers’. Dus als je wilt kun je ook bij stap 1 beginnen.)

Wil je de CO2-uitstoot van je transport compenseren. Maar wil je het simpel houden? Ik kan het me voorstellen. Door de groene bomen zie je soms het bos niet meer.

Geen illusies

Allereerst zou ik zeggen dat je als zzp’er nog niet te veel illusies moeten hebben als het aankomt op logistiek en CO2-uitstoot reduceren. Bijna alle online winkels zoals ook bol.com (D-score), waar ik pas zelf nog een boek had besteld, hebben nog veel te doen als het gaat om duurzaam ondernemen. En er zijn nog heel veel webshops, zoals Amazone, die met een E-score nog slechter scoren op duurzaamheid.

Hoeveel CO2-uitstoot?

Maar niets doen is zeker niet constructief. Dus? Wat kun je wel doen? Met deze calculator van Transport en Logistiek Nederland en PTV Group kun je de CO2-uitstoot van een enkele rit berekenen. Zelf geven ze een voorbeeld van een vrachtwagen die voor een rit van Rotterdam naar Utrecht 135,58 Kg CO2-uitstoot. Waarschijnlijk heb je als zzp’er in een jaar echt geen vrachtwagen vol (over een gemiddeld soortgelijke afstand) met spullen laten bezorgen naar jouw onderneming.
Als in een jaar tijd 1/40 van de vracht door jou besteld zou zijn dan kom je uit op op circa 3,4 Kg CO2.

Niet precies

1/40 is ruim, maar een vrachtwagen moet ook wel eens omrijden, een andere vrachtwagen heeft andere brandstof etc.
Het is dus inderdaad een ontzettend grove bepaling. Maar de kans is groot dat je als zzp’er de compensatie van 3,4 Kg CO2-uitstoot al overcompenseert. Als thuiswerkende zzp’er is overcompensatie vaak goedkoper dan het gebruik maken van de services van organisaties die op dit gebied betaald maatwerk leveren. En zoals ik in het eerste artikel (stap 1) en artikel (stap 2) aangaf, het doel is hier niet om aan papiertjes te voldoen. Het doel is om je als zzp’er op weg te helpen naar oprecht groen ondernemen.

Neutraliseren

Bij o.a. TreesforAll kun je 3,4 Kg CO2-uitstoot compenseren met 34 euro. De compensatie van TreesForAll vindt plaats in het Gold Standard gecertificeerde Smart Forest Project in Bolivia. In deze al geplante bossen is de hoeveelheid vastgelegde CO2 door Gold Standard gemeten, gecontroleerd en gecertificeerd.

CO2 uitstoot van jouw verzendingen

Zelf zul je misschien ook eens uit naam van jouw organisatie een pakketje of brief verzenden. Verstuur je zelfs veel of heb je een webshop en maak je gebruik van bijvoorbeeld TNT of PostNL?

TNT Transport

Als je van jouw verzendingen de CO2-uitstoot wilt compenseren kun je dit meteen laten doen door te verzenden met TNT. Zij geven aan dat ze sinds 1-11-2015 voor alle binnenlandse verzendingen automatisch de CO2 uitstoot compenseren. Er schuilt wel een addertje onder het gras. Een nadeel bij TNT is dat zij niet aangeven in welke projecten zij daarvoor investeren. Wel dat ze alleen kiezen voor projecten met een Gold Standard Keurmerk.

Kies bewust: dus geen ‘Doe maar een projectje’

Keurmerk of geen keurmerk, check of je kunt achterhalen in welke projecten geïnvesteerd wordt. Zo word je CO2-compensatiebijdrage bijvoorbeeld door PostNl mogelijk geïnvesteerd in projecten van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten heeft namelijk ook een project dat valt onder het Gold Standard Keurmerk (bron). Inderdaad, het kan dus zijn dat TNT ook een project van Natuurmonumenten ondersteund. En natuurmonumenten is een organisatie waar niet iedereen even enthousiast over is.
Het gaat er niet om of je nu wel of niet Natuurmonumenten direct of indirect wilt ondersteunen. Het gaat erom dat je een bewuste eigen keuze maakt. Ben je straks in je eigen ogen nog wel echt groen bezig?

PostNL als alternatief

Als TNT en PostNL voor jou trouwens daardoor afvallen dan kun je bijvoorbeeld kiezen om je zendingen door PostNL te laten verzenden. Ja daar staat inderdaad PostNL als alternatief voor PostNL. Zij hebben een CO2-calculator waarbij je kunt kiezen of je de CO2-uitstoot door hen wilt laten compenseren.
Dan kan je de post wel door PostNL laten verzenden en de CO2 uistoot met hun calculator berekenen. Je laat het dan alleen niet door hen compenseren.

Vervolgens kun je zelf een organsiatie zoeken die CO-2 uitstoot compenseert, met projecten die wel bij jouw idee van groen ondernemen passen. Zo kun je bijvoorbeeld met hulp van de CO2-calculator van TreesforAll de berekende CO2 van jouw zendingen (met de calculator van PostNL) compenseren. Hoe? Je vult net zolang het aantal km in totdat je de in de PostNL berekende CO2 uitstoot hebt.

Vervolg groen ondernemen

Met bijvoorbeeld een CO2 compensatie van 34 euro per jaar (3,4 Kg CO2 uitstoot) bij TreesforAll ben je er al bijna. Laat je vervolgens ook nog eens je verzendingen van PostNL (na berekening bij PostNL) bij TreesforAll compenseren? Dan heb je als zzp’er jouw CO2 uitstoot van je transport gecompenseerd!

En nu? Groen ondernemen heeft veel aspecten, dus tot de volgende keer met stap 4! Tip: Like de Facebookpagina van 053 Online, daar vind je regelmatig tips over online communicatie en groen ondernemen.

053Online Susanne Roerdink

Met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online, gelooft in connectie, LinkedIn

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.