Als zzp’er kun je de CO2-uitstoot van je afval met 50 cent compenseren!

De vorige keer ging het over het compenseren van de CO2-uitstoot van je energieverbruik. Dit keer gaat het over neutraliseren van de CO2-uitstoot van het afval van een zzp’er.

Grove inventarisatie hoeveelheid afval

Als thuiswerkende zzp’er heb je, vermoed ik, redelijk weinig afval. Printpapier, reclamemateriaal, cartridges, verpakkingsmateriaal van alles wat je hebt laten bezorgen, pennen, koffiepads, en theezakjes, suikerzakjes, koffiemelkflesjes en plastic verpakkingsmateriaal van de koekjes. Misschien heb je ook nog een afgeschreven/kapotte printer of laptop naar de stort gebracht?

Dan heb je vermoedelijk echt niet meer dan een container restafval, een container groen afval en een container met papier vol in het jaar. En een verwaarloosbare hoeveelheid plastic.

Uitrekenen CO2-uitstoot?

Niet makkelijk precies uit te rekenen

Precies de CO2 uitstoot uitrekenen van je afval(verwerking) is niet makkelijk. Zeg maar gewoon, zo goed als onmogelijk. Er is een betaald uitgebreid CO2-footprint rekenmodel waarbij de startversie door sommige gemeente zoals Oldenzaal voor plaatselijke ondernemers gratis worden aangeboden . Helaas, voor mij, doet de gemeente Enschede dit nog niet.

Na een mailtje geeft Twente milieu het volgende aan: De uitstoot van CO2 is lastig te meten voor de verschillende soorten afval. Er zijn wel modellen geweest maar die maakte gebruik van zoveel aannames dat de betrouwbaarheid in het geding was.

Indicatie

Om mij op weg te helpen stuurt Twente milieu mij wat links. Die links had ik inderdaad ook al gespot. Er zit één link bij van afvalverwerker SUEZ die een kleine indicatie geeft. Zij hebben een rekenmodel waarbij je de lediging van een container per maand kunt invullen. Ik vul 0,083 (circa 1 per jaar) voor de grijze container, de groene container en de papiercontainer.

Afval

Eén keer grijs, één keer groen en één keer papier …

De berekening

Na het invullen van de gegevens staat er dat de drie containers  bij  SUEZ in 1990  zorgden voor 71 Kilo CO2-uitstoot. Nu (71-51 =) zorgen ze voor zo’n 20 kilo CO2 uitstoot. SUEZ boekt strakke resultaten in haar afvalverwerking, zoals 100% recycling van haar papier & karton. Mijn wijk in Enschede doet (nog) niet aan diftar (betalen ledigingen container restafval). Dus de kans is aanwezig dat in mijn wijk (nog) iets minder mooie resultaten worden geboekt. Daarom ga ik uit van het gemiddelde van wat SUEZ in 2009 en 2019 aan CO2 uitstoot in deze berekening geeft.  Dat is dus 45,5 Kg CO2 uitstoot. 51 kilo Co2 uitstoot (= 71% besparing aan CO2 uitsoot) wordt door Suez gelijk gesteld aan 264 autokilometers. De 45,5 Kg CO2 uitstoot voor de verwerking van jouw afval kun je dan gelijkstellen aan circa 236 autokilometers.

De uitslag

Dan hoeven we alleen nog maar even naar een site te gaan die CO2 uitstoot compenseert met leuke boompjes. Zoals je hieronder ziet (0,05 ton = 50 Kg) sluit dit aardig aan op de berekening die TreesforAll hanteert. Het is dus duidelijk dat je het als zzp’er simpel kunt houden. Met 50 cent heb je jouw drie containers in het jaar gecompenseerd.

Afval CO2 uitstoot

Meteen compenseren?

Meteen die 50 cent betalen? Dat kan. Van te veel compenseren zal trouwens wereldwijd gezien nog lang geen sprake van zijn. Dus ietsje meer dan 50 cent mag ook;-) Je kunt natuurlijk ook gewoon de artikelen blijven lezen. Dan kun je in één keer de volledige CO2 footprint van jouw eenmanszaak voor het afgelopen jaar compenseren. Dat is ook mijn plan.

Vervolg

Dit was alweer stap 2. Tip: Leg uiteindelijk het accent op reductie en niet op compensatie. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Of zoals Twente Milieu het in de mail aangeeft: Het beste is natuurlijk bewust inkopen en op die manier zo veel mogelijk verspilling van grondstoffen tegengaan.

De volgende keer komt stap drie, met aandacht voor CO2 neutraal transport.

053Online Susanne Roerdink

Met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online, gelooft in connectie, LinkedIn

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.