Klaar om je eerste groene stap te zetten?

Groen doen kan soms simpel zijn. Het kost minder tijd dan je denkt. En het kan soms geld opleveren. Al nieuwsgierig? Ga je mee, op naar je eerste stap?

Waarom wil je groen ondernemen?

Bedenk vooraf wat voor jou de reden is om te ‘vergroenen’. Vragen jouw klanten er om? Wil je jezelf van anderen onderscheiden? Of wil je vooral financiële voordelen? Wil je voorkomen dat je straks ‘achterloopt’? Of ben je misschien wel juist zelfstandige geworden vanuit idealisme en hoort ‘groen’ daar bij? Voor mij is het een combinatie van idealisme en het willen onderscheiden van andere communicatiebureaus. Ik kan heel goed klagen over grote milieuverontreinigende organisaties, maar ik wil liever zelf mijn verantwoordelijkheid nemen. Dat geeft mij meer energie.

Waarom is mijn motivatie belangrijk?

Gaat het je alleen om geld? Misschien moet je jezelf dan wel afvragen of je het wilt doen. Klanten kijken namelijk steeds meer naar authenticiteit en ‘door de mand vallen’ levert ook schade op voor je business. Ook zorgt het helder hebben van je motivatie voor een goede focus.

Het is voor mijn 053 Online op dit moment goed genoeg om zonder dure certificaten eerlijk groen te doen. Maar als je klanten hebt die ‘groeneisend’ zijn dan kan het een ander verhaal worden. Er zijn verschillende bureaus die je daarbij kunnen helpen.

Ik ga er echter vanuit dat je als zzp’er net als ik gewoon ‘met eigen gezond verstand’ wil vergroenen. Dat je mee wilt werken aan een groene toekomst voor de kinderen van onze kinderen … Start dan bijvoorbeeld met je eerste stap richting een CO2 neutrale footprint! Benieuwd wat daar zo goed aan is? Lees dan dit artikel. Wil je nu actie? Lees dan gewoon verder.

Eerste stap naar een CO2 neutrale footprint

De eerste stap: Begin met je energieleverancier. Zelf was ik overgestapt naar Greenchoice. Een verhuizing zorgde ervoor dat ik mijn keuze voor een energieleverancier weer onder de loep nam.  Nu heb ik groene stroom en gecompenseerd gas van Pure Energie. Nu zeg ik niet dat je moet overstappen naar Greenchoice of Pure Energie. Er zijn verschillende redenen om voor een energieleverancier te kiezen. Wat mij motiveert hoeft jou niet te motiveren en andersom;-) En misschien heb je al een duurzame energieleverancier? Kijk dan of je misschien een tweede stap om groener te ondernemen kunt zetten.

Hoe je de meest ideale energieleverancier vindt!

Duurzaamheid en prijs

Er zijn verschillende aandachtspunten die je bij het vergelijken in de gaten moet houden. Zelf heb ik gekeken naar de duurzaamheid van de leverancier. Om thuis het optimale draagvlak te krijgen om over te stappen heb ik ook de prijs van groene leveranciers vergeleken met de huidige (nu vorige) leverancier. Let bij de prijzen op enkel of dubbel tarief, met of zonder BTW en inclusief of exclusief transportkosten en belasting. We hebben met de overstap ongeveer een tientje per maand bespaard.

Overstap

Greenchoice regelde mijn overstap om overlap tussen mijn contracten te voorkomen. Ook heb ik bij mijn vorige leverancier gecontroleerd of dit zo klopte. Verder heb ik de termijn in de gaten gehouden waarin ik de meterstanden kon doorgeven. Daarnaast heb ik gekeken naar de beoordelingen over een leverancier. De kans op ellende na het overstappen hou ik namelijk graag klein.

Verder?

Er is natuurlijk meer voor nodig om CO2 neutraal te ondernemen. Bij TreesforAll kun je bijvoorbeeld eenvoudig de CO2 uitstoot van je mobiliteit bepalen. Je hoeft alleen maar je vervoersmiddel, het kilometerverbruik en je brandstof in te voeren. Als je door TreesforAll je berekende CO2 uitstoot laat compenseren ontvang je zelfs een compensatie bewijs! Zelf heb ik vooral fietskilometers gemaakt. Maar ik ga het zeker nog toepassen!

Dan ben je er nog niet. Ook met je afval en je transport heb je te maken met CO2 uitstoot. En er zijn nog veel meer dingen van belang om groen te ondernemen. Maar daarover later in mijn volgende blogartikel meer …

053Online Susanne Roerdink

Met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online, gelooft in connectie, LinkedIn

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.