Focus (weer)vinden is soms erg moeilijk. Daar heb ik zelf ook ervaren. Het lastige is dat er veel verschillende oorzaken zijn die voor focusverlies zorgen. Het duurt vaak ook eventjes voordat je door hebt dat je focus weg is. Motivatiegebrek kan een signaal zijn. De ene keer kun je het probleem heel praktisch oplossen, een andere keer moet je ‘in jezelf’ graven.

In dit artikel ga ik in op mogelijke oorzaken van focusverlies, hoe je de oorzaak kunt achterhalen en hoe je jouw focus kunt (her)vinden. Het artikel is zeker niet volledig. Maar het is wel te gebruiken als handig startpunt als je wilt weten hoe je weer in de juiste flow komt.

Oorzaken focusverlies

Richtingaanwijzers

Hoe vind je als ondernemer focus? Als je alle kanten opvliegt kan het zijn dat je ‘gewoon’ sommige zaken voor je business nog niet helder hebt. ┬áDat je ‘richtingaanwijzers’ mist zoals de visie, de missie, de kernwaarden, het businessplan, je doelen, etc. Of je hebt geen evaluatie ingebouwd en dan blijkt het ineens lastig om bij te sturen bij tegenvallende resultaten.

Praktisch

Het probleem kan ook erg praktisch zijn. Misschien heb je wel te veel of juist te weinig afleiding in je werkomgeving. Plan je de ingewikkelde zaken misschien op momenten dat je al niet meer zoveel discipline hebt?

Iets lastiger

Misschien heb je te weinig kennis over zelfsturing? Of je hebt het gevoel dat je partner jou niet steunt en dat dit jouw voortgang in de weg staat. En, natuurlijk … het kan zeker ook een combinatie van factoren zijn. Het kan ook zijn dat je zelf niet voldoende achter jouw idee (durft) te staan en je steeds wisselt van gewenste richting. Kortom, er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk.

Mijn ervaring

Hoe vind je als ondernemer focus. Bij mijzelf merkte ik dat ik onder andere te veel aan het plannen was. Waar ik vroeger juist vast liep door te weinig planning was ik nu echt te veel aan het plannen. Plannen om te plannen zeg maar. Bovendien verdeelde ik tijd in te kleine stukjes zodat het onmogelijk was om de diepte op te zoeken. En voor een goede focus is het echt belangrijk om ergens goed voor te gaan zitten of staan, wat je maar wilt;-).

Hoe kom je erachter wat bij jou de oorzaak is?

Om de oorzaak te vinden moet je, lekker voorspelbaar?, meestal buiten je veilige zone. Je zult namelijk open moeten staan voor andere inzichten. Vaak helpt een gesprek met een sparringspartner die voldoende van je vak weet en die je vertrouwt. Dit helpt mij in ieder geval goed. Het dwingt mij om hardop mijn probleem te verwoorden. Dit alleen al zorgt bij mij voor meer helderheid.

Ook informatie op het internet, of het lezen van een boek kan je nieuw inzicht geven. Ik heb zelf het boek ‘Nooit meer te druk‘ gelezen, een aanrader. Daarnaast heeft de vakantie mij geholpen. Even wat afstand nemen (creativiteitstechniek ‘incubatie’) doet soms wonderen! Meer weten over focus vasthouden? Lees dan dit artikel over goede voornemens volhouden.

focus

Hoe vind je als ondernemer focus?

Wil je weer vooruit en in de flow? Zoek dan uit wat bij jou de oorzaak is van jouw focusverlies en ga daarmee aan de slag. Bedenk daarbij wel goed: Welke oplossingen helpen je werkelijk? Uitstelgedrag is een vervelend monstertje. Pas er dus voor op dat je niet in de valkuil trapt om elke keer weer een probleem te vinden. Ik ben ondertussen weer op het goede spoor, en ik hoop dat jou dat ook lukt!

053Online Susanne Roerdink

Tot het volgende bericht en met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online

Realiseert Unieke Groene Websites

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.