1111 model, Brandspecials & ROZ

Ik had nog nooit van het 1111 model gehoord. Maar op het Startersevent Twente (2 juni 2016) in Hengelo was er een inspirerende presentatie ‘van een goed idee naar een sterk concept’ van Brand Specials en het ROZ. Ze legden het als volgt uit:
* 1 punt voor het idee
* 10 punten voor het plan
* 100 punten voor een werkend model
* 1000 punten voor een kopende klant
Bij het leveren van diensten is het maken van ‘een werkend model’ wat abstract. Hier kun je dan bijvoorbeeld denken aan een pilot. Hoewel dit misschien net een stap is tussen de 100 en 1000 punten.

1111 model, Leon van der Sande

Het model wordt door innovatieadviseur Leon van der Sande iets anders uitgelegd:
* 1 punt voor het idee
* 10 punten voor het businessplan
* 100 punten voor de financiële onderbouwing
* 1000 punten voor de uitvoering

Vergelijking van deze modellen

Het lijkt behoorlijk afwijkend, maar ik denk dat de lijstjes elkaar aanvullen. Dit zal ik hieronder aan de hand van drie punten toelichten.

1. Als er weinig startkapitaal nodig is zal jouw financiële onderbouwing wellicht later aan bod komen. Dit is ook een nadeel omdat financiële onderbouwing, bijvoorbeeld via o.a. crowdfunding, weer meer inzicht geeft in je markt.

2. Een ander punt is het werkend model, dit is natuurlijk de beste manier om erachter te komen of jouw idee echt realiseerbaar is. Ook dit biedt je de kans om (weer) je markt te verkennen.
3. Een kopende klant is het doel, maar een goede uitvoering is cruciaal. Ook het ROZ en Brand Specials lieten dit mooi in hun presentatie zien door o.a. succesvolle goed uitgevoerde concepten uit de praktijk te laten zien. Zo kwam o.a. de Dopper waterfles ‘voorbij’.

Mindset voor jouw onderneming?

Eén punt aan een goed idee toekennen voelt karig, maar dit maakt de boodschap juist duidelijk. Het idee is nog maar het begin. En, misschien nog wel belangrijker om te onthouden: het gaat erom dat je doorzet, doet en je jouw idee ‘schaaft aan je doelgroep’.
Eye opener uit de presentatie: niet bang zijn om je idee naar buiten te brengen. Als het moet kun je jouw idee met een patent beschermen. Maar nog belangrijker is wel om er voor te zorgen dat je de beste uitvoerder bent van jouw concept.

Werk naar een klant via het ‘111111 model’.

Ik heb weer genoeg inspiratie opgedaan bij het Startersevent Twente! En wat mij betreft mogen we ook spreken van een 111111 model:

  • 1 punt voor het idee
  • 10 punten voor het plan
  • 100 punten voor financiële onderbouwing
  • 1.000 punten voor een werkend model
  • 10.000 punten voor een goede uitvoering
  • 100.000 punten voor een kopende klant

Wat vind jij?

053Online Susanne Roerdink

Tot het volgende bericht en met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online

Realiseert Unieke Groene Websites en communicatieplannen met een hoog groen en sociaal gehalte.

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.