Communicatie, integriteit en zorg.

Gisteren ben ik bij de manifestatie ‘Ruimdenkers in de zorg‘ geweest. Daar werd me weer duidelijk hoe belangrijk integriteit en communicatie is. Wat is het doel van ‘Ruimdenkers in de zorg’, in het kort? Het doel is om tot projecten te komen die zorgen voor verbeteringen op het gebied van zorg & ruimte. Oplossingsgerichte projecten, daar gaat het dus om. Dit wordt gedaan door in te spelen op de thema’s:

  • Toekomstbestendig Zorgvastgoed
  • Bestaande woningvoorraad
  • Big data
  • Openbare woonruimte

Wat raakt mijn hart?

Zelf heb ik al de eer gehad André Kok van zorginstelling Zorgroep Manna te mogen interviewen.  Als bezoeker vind ik het natuurlijk al bijzonder om voor het eerst in levenden lijve Jos de Blok (Buurtzorg), Annemarie van Gaal, Daan Roosegaarde en Lex Slaghuis te zien. Lex Slaghuis? Misschien de minst bekende naam van het kwartet, maar het is iemand waar we vast nog meer van gaan horen. Ik hoop zelfs veel meer. Pas toen ik naar huis fietste realiseerde ik mij pas wat een impact hij samen met medestanders kan hebben op het huidige ziekenfonds. Stel dat hij de stappen kan maken om onder andere behandelingsdata transparant te krijgen. Een interessant project op het gebied van data, maar ook van communicatie. Dan kun je eindelijk als burger in de portemonnee van de zorg kijken. Hoe slecht het zit met de transparantie van behandelingskosten hebben we in de uitzending van Radar kunnen zien. Dit is ook erg interessant voor Jos de Blok die graag ziekenfondsaanbieder wil worden. Het mooiste is dat er daarmee weer een drempel minder is op de weg naar goede & betaalbare zorg voor iedereen.

Integriteit

Maar, ben ik te optimistisch? Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) spant een kort geding aan tegen de gemeente Enschede.  Inzet is het ongedaan maken van de overeenkomst tussen Enschede en Buurtzorg over het overnemen van klanten en medewerkers van het failliete TSN Thuiszorg. Volgens BTN is er namelijk sprake van oneerlijke concurrentie door staatsteun. Dit zorgt in Enschede voor discussie over de integriteit van Buurtzorg en daarmee van Jos de Blok. Is Buurtzorg oprecht? Daar durf ik geen uitspraak over te doen. Oordeelt niet … heb ik altijd geleerd.

Wat ik wel weet is dat zolang mensen om financiële redenen echt benodigde zorg afslaan terwijl anderen overbodige extra zorg krijgen er nog veel te doen is. En alle projecten die richting verbetering gaan kunnen op mijn sympathie rekenen. Mogen we ons zelf trouwens ook de vraag stellen, dat als je ook maar een beetje bij machte bent om invloed uit te oefenen,  hoe oprecht het is om een oneerlijk systeem te laten doorlopen? Integriteit is in de zorg erg belangrijk. Niet als verwijt, maar wel als eyeopener, ook voor mijzelf.

053Online Susanne Roerdink

Tot het volgende bericht en met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online

Realiseert Unieke Groene Websites en communicatieplannen met een hoog groen en sociaal gehalte.

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.