Ken je als zzp-er het gevoel van motivatiegebrek? Je ziet je inspiratie verdwijnen in een gat op de vloer, ergens waar je niet bij lijkt te kunnen komen? Ik ben nog maar net begonnen maar deze week betrapte ik mezelf op negatief denken. ‘Waar ben ik aan begonnen?’ en ‘Is dit wel een goed plan?’ en ‘Zo krijg ik nooit een fatsoenlijk salaris’. Tja en wat doe je dan? Ik kan natuurlijk niet zeggen wat voor jou persoonlijk de oplossing is maar ik kan wel zeggen dat onderstaande tips voor mij werken. Misschien heb je hier ook iets aan.

Tip 1 Spreek het uit

Meteen nadat ik dingen uitsprak hoorde ik de onzin in mijn woorden. Ik begon ook zelf antwoord te geven. En ja misschien komt het wel uit, dat ik nooit een fatsoenlijk salaris krijg met mijn toko 053 Online, maar dan heb ik het wel geprobeerd. Ik hoef geen baan op te zeggen dus wat heb ik nu eigenlijk te verliezen? Het versturen van motivatiebrieven en het ontvangen van afwijzingen maakte mij ook geen betere digitale communicatie expert. Oké ik weet nu wel hoe je anno 2016 een goede motivatiebrief en cv opstelt. Maar is dat wat ik zo graag wil leren? Was mijn motivatiegebrek weg na het uitvoeren van deze tip? Dat nog niet genoeg, maar ik kon weer helder denken.

Tip 2 Blijf niet hangen in motivatiegebrek, spreek mensen!

Ten tweede kun je zzp-ers gaan vragen naar hun start. Online succesverhalen lezen kan wel motiveren maar voor mij geldt dat een offline gesprek veel krachtiger werkt. Toevallig sprak ik een tatoeéerder die het eerste half jaar nooit een klant had gehad. Hij is ondanks alles doorgegaan en heeft het nu ontzettend druk. Dat geeft mij moed. Voor wie het trouwens wil weten, ik heb geen tattoo laten zetten. Toch nog iets te avontuurlijk voor mij.

Tip 3 Hou focus

Die week was ik mijn planning aan het afwerken maar ik had een drempel om te beginnen. En als ik begon was ik voor mijn gevoel niet effectief aan het werk. Waar moet ik nu dan weer eens over bloggen? Moet ik wel verder met mijn onderzoek? Zitten instellingen uiteindelijk wel op een externe communicatie adviseur te wachten? Ik wilde interviews houden maar het vorige artikel vond niemand interessant of leuk genoeg, gezien het gebrek aan reacties. Nog steeds twijfel dus. Twijfel aan mijn gekozen pad. Twijfel is niet verkeerd. Het kan iets zeggen over je gekozen pad. Maar twijfel moet niet zorgen voor motivatiegebrek. Voor mij was het in dit geval een signaal dat ik mij meer moet focussen op mijn vak en niet op reacties van anderen of juist het uitblijven van reacties van anderen.

Tip 4 Besteed genoeg tijd aan jouw passie

Ik ben voor mezelf begonnen omdat ik met mijn vak bezig wil zijn. Maar de laatste tijd was ik vooral bezig geweest met dingen die nodig waren maar mij niet altijd evenveel energie gaven. Ik besloot die dag om te doen wat ik het liefst wilde doen, met Google Analytics (GA) aan de slag gaan. Iets wat ook op de planning stond, maar wat ik normaal weer eens zou opschuiven omdat andere taken nog niet waren afgerond. Nu ging ik dus eindelijk gewoon beginnen! Op die dag stond na een paar nieuwe inzichten over GA mijn grijns weer op mijn gezicht. Ik had weer energie voor tien.

Tip 5 Doorgaan!

Door mijn nieuwe instellingen in het dashboard van GA kreeg ik ook een beter inzicht in het online verkeer naar aanleiding van mijn blogpost op Facebook en LinkedIn. Met wat offline navraag ernaast kom ik daar zeker weer verder mee. En zoals ik altijd graag citeer ‘Falen is succes als we ervan leren’ (Malcom Forbes). Doorgaan dus! Misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven. Heb je zelf ook nog andere tips om motivatiegebrek te verslaan? Reageer gerust!

053Online Susanne Roerdink

Tot het volgende bericht en met groene groet,

Susanne Roerdink, zzp’er 053Online

Realiseert Unieke Groene Websites

Inspiratie op de mail over leuker ondernemen!
Elke maand een interview met een inspirerende duurzame, sociale of gewoon (ontzettend) leuke ondernemer!
Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord, dat ik met zorg jouw gegevens verwerk. Vind je de 011Online mail toch niet leuk? Uitschrijven is simpel.